Nektar – “Man in the Moon”

Siječanj – 1980.

Sedamdesete su zaključene, osamdesete neizvjesne. Novi trendovi lupaju svom snagom na vrata, stara garda se bori za dah. Rijetki uspijevaju zadržati korak, puno ih tone u prašinu zaborava, a neki kreću s kompromisom, koji je tek koju godinu unatrag bio nezamisliv.
Drugim riječima, ortodoksni i beskompromisni progresivni psych/space izričaj ustupa  mjesto umivenom progu koji kuca na stadione. U Americi se dogodila mutacija koja je iznjedrila drugu inkarnaciju grupe Journey, Kansas, Styx, … . Ni Europa nije ostala imuna, pogotovo jer su se posjetitelji na koncertima brojali u stotinama tisuća, stadioni rasprodani, albumi platinasti, ukratko, blagodat punih bankovnih računa je zapljusnula progresivnu zajednicu.


Nektar – “Man In The Moon”

Među sastavima koji su stremili američkom AOR-u našao se Nektar, koje je svojim albumom „Magic is a Child“ odškrinuo vrata ovom izričaju, da bi ga s “Man in the Moon” treskom otvorio.

Na albumu prevladava „prog“ pop AOR tipa i da se razumijemo, ništa lošeg  u tome. U tom žanru album je dobar, moglo bi se reći da je u mnogim parametrima odličan, ali, Nektar je izgubio ono najdragocjenije. Trgovao je dušu za škude.

Na “Man in the Moon” nema tragova progresivnog psych/space izričaja koji je carevao prvim albumima i priskrbio im rijeku sljedbenika, pa čak i s one strane Atlantika.


Nektar – “Torraine”

Da li je prog zajednica izgubila?
Apsolutno DA!
Da li je AOR dobio?
Apsolutno DA!
I tu treba tražiti ovaj album i tako ga valorizirati.

Jasno je da ovaj album nije ogledni primjer za upoznavanje grupe, ali isto tako ovaj je album neizmjerno zabavan u svojim granicama.
Tko voli, …

“Man in the Moon” je posljednji album grupe i nakon njega slijedi dvadeset godina pauze, kad se Nektar vraća s albumom „The Prodigal Son“, s kojim nastavlja zaokret prema AOR-u.


Nektar – “Man in the Moon” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci