UK – najprodavaniji vinili!

Očekivano!

Nakon Amerike i UK je izbacio statistiku prodaje vinila za proteklu godinu.

Rezultati i ne iznenađuju, pogotovo u svjetlu američke top liste na kojoj dominira stara garda. Ako se pod “stara garda” smjeste i grupe iz devedesetih godina prošlog stoljeća, pa i one koje su osnovane tik u njegov osvit, onda je u biti lista u potpunosti sastavljena od izdanja veterana.

Dakako, ima izuzetaka, ali oni više potvrđuju pravilo, nego nagovještaju ikakvu promjenu u budućnosti.

Pustimo na trenutak brigu za fizičkim nestankom albuma i pogledajmo u “danas”, odnosno što nam to “danas” može donijeti dogodine u isto vrijeme. Dakle ako to “danas” sagledamo u svjetlu nekih brojki, onda slijedi: šesti album Arctic Monkeys, „Tranquility Base Hotel & Casino“, se prodao u 2018. godini u tiraži od 38.000 kopija i time posto najbrže prodavani album u godini i ujedno u posljednjih 25 godina (izašao u Svibnju-2018.) te je time zauzeo prvo mjesto po tiraži.
Znajući da se samo “Abbey Road“, od Beatlesa u Americi prodao u istoj godini u 43.606 primjeraka, dolazimo do zaključka koji se sam nameće.

Nažalost, izuzev Greta Van Fleet, Ed Sheerana i još ponekog benda nastalih u ovom stoljeću, malo će se toga promijeniti dogodine. Vjerojatno samo redoslijed izdanja i dakako, na listi će se naći re-masterirani, re-izdani albumi od kojih su neki svjetlo dana ugledali u vrijeme kad nije postojala ni TV u boji.

Razloga za neko radovanje nema, ali, u ovakvim situacijama moramo biti optimisti i nadati se, kao što je Greta Van Fleet pokrenula veliku lavinu, koju teško da će moći sami kotrljati, da će se ipak na horizontu početi pojavljivati neki obrisi novoga, novoga u toj mjeri da će pokriti i underground, ali i kročiti u main stream medije. Jer bez toga, sumorne prognoze ostaju, a njih ovog puta ne želim spominjati.

Dakle, lista u UK izgleda ovako:


The Official Top 40 bestselling vinyl albums of 2018

na vrh