Thors Hammer – “Thors Hammer”

Curiosity Didn’t Kill The Cat!

Thors Hammer je bio jedna od onih bendova u sedamdesetima koji su postojali, radili neprimjetni i tihi. Iza njih nije bilo nikoga da lansira medijsku kampanju, nije bilo mašinerije koja osigurava tiraže i pune dvorane, ukratko, bili su samo oni i nitko drugi.  Stoga je i logično što su nestali nakon prvog albuma, i pored njegove neosporne kvalitete i intrigantnosti.

Odabravši mješavinu rocka, jazza, simfo uticaja, Thors Hammer snima progresivni album dostojan svake poredbe s najvećima u tom razdoblju. Ono što ga krasi jest ujednačenost materijala, eklektički pristup kompoziciji i njenoj izvedbi. Doduše, kao minus bi se moglo navesti da tenzija energije donekle pada nakon treće kompozicije “Blind Gypsy Woman”, ali i taj osjećaj je subjektivan, pogotovo jer su u posljednje dvije kompozicije Thors Hammer pokušali i uspjeli, uhvatiti dašak atmosfere „big benda“, samo sa saksofonom iz te provenijencije. Impresivan rukopis s jasnim potpisom.

Kompozicije na albumu traju točno onoliko koliko treba, što ukazuje na logično razmišljanje kreatora i vješto izbjegavanje ego tripova u jam fragmentima. A daleko od toga da ti ljudi nisu imali što pokazati kao individualci.

Podređujući izričaj progresivi i eksperimentu Thors Hammer u neku ruku zapostavlja muziku, te će slušatelju nenaviklom na ovakav način izlaganja, tijek kompozicija biti malo stran, a time i odbojan. No, to je najmanje krivica benda, jer „ako slušate klasiku, onda se pripremite čuti klasiku!

U vrijeme izlaska albuma, davne 1971. godine, rijetka kritika koja je pisala o njemu, uspoređivala ga je s veliki albumom tog doba, “Pawn Hearts”, Van der Graaf Generatora. Samo ta poredba dovoljno govori o gabaritima koje zauzima ovaj album. Nažalost na tome je stalo.

Drugi album nikada nije izašao, niti se uopće počeo snimati. Thors Hammer se raspada i članovi osnivaju nove benove s kojima pokušavaju postići ono što s matičnom grupom nisu uspjeli.

Jedan od sastava koji je nastao na pepelu Thors Hammera je Anaconda, sastav koji je uspio doprijeti do Engleske i najjače progresivne scene na svijetu tog trenutka. Jest da su ostavili traga na njoj, ali povijesno gledano, utopili su se u visoki prosjek tadašnje scene.


Thors Hammer – „Mexico“

Drugi sastav koji je nastao na temeljima Thors Hammera, Tyggegummibanden, nije zabilježio značajniji istup osim na lokanoj sceni. (ali ni to nije zanemarivo, jer su Danska, Holandija .. , sve sjevernoeuropske zemlje, imale veoma jaku progresivnu scenu!)

Album prvijenac grupe Thors Hammer drži i neslavni rekord. Nitko nema pojma koliko je piratskih izdanja ovog albuma izašlo, ali jedno je sigurno, kad bi se zbrojili na neki način, sigurno bi donijeli album na top liste.

Kao CD album je ilegalno izdan na Walhalla, Crystal Emporium Productions, Won-Sin i Second Life Records tiketama, dok je vinilno ilegalno izdanje došlo iz Phantastic Plastic Records. Dakako, sva ova izdanja su veoma loše kvalitete i obaraju status benda koji to ipak nije zaslužio.


Thors Hammer – „Not Worth Saying“

Dakle, da rezimiram, postoje samo dva legalna izdanja. LP album iz 1971. godine i naknadno izdano digitalno izdanje, CD izdan devedesetih, od stane progresivne diskografske kuće Garden of Delights. Kurioziteta radi, kući Garden of Delights je ovo bilo prvo izdanje od osnutka, i ne samo to, u čast ovog benda, novoosnovana kuća je preuzela ime po matičnoj kući Thors Hammera, koja je izdala prvo legalno izdanje na vinilu, Garden of Delights.

Thors Hammer je došao na ovaj portal kao rezultat neprestane potrage za novim i zaboravljenim, te isto tako, kao informacija o njegovom postojanju koju mi je proslijedio MLP-U suradnik Marin Hrabar.

Drago mi je što sam eto, i nakon skoro pola stoljeća upoznao ovaj bend kojeg mogu samo preporučiti!

I zapamtite, nikad nije kasno otkriti nešto novo, pogotovo kad je riječ o umjetnosti.

Ovaj album je dokaz da je tomu tako!


Thors Hammer – “Thors Hammer” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh