Santana – “Santana III”

Rujan – 1971.

Američki rock bend Santana izdaje treći album jednostavno nazvan „Santana“.

Kako je i album prvijenac nazvan istim imenom, da bi se izbjegla konfuzija albumu su se nadjenuli drugi nazivi, od „Santana III“, „Batuka“, ali i danas malo poznato „Man with an Outstretched Hand“ (prema omotu albuma).

Bit će to posljednji album inkarnacije koja je požnjela lovorike na Woodstocku i prvi album na kojem je kao ravnopravni član grupe svirao tada sedamnaestogodišnji Neil Schon (koji je netom odbio poziv Eric Claptona da mu se pridruži!).

Album „Santana III“ predstavlja kreativni vrh ovog djela života benda, te zasluženo bere lovorike kako među kritikom, auditorijem i dakako, na top listama. Iako su s njega skinute dvoje singlice (“Everybody’s Everything” i “No One to Depend On”), one i pored uspjeha na top listama singlica ne pridonose značajnije uspjehu albuma, jer ih je u nekim zemljama čak i pretekao (najprije je on došao na top listu, a potom singlice!).


Santana – “Batuka”

Isto tako, ovaj će album biti posljednji album Santane koji će zauzeti prvo mjesto Billboarda, sve do 1999. godine, kad napokon Santana ruši prokletstvo prvog mjesta s albumom „Supernatural“. Bit će to najduži period jednog umjetnika između dva prva mjesta u povijesti Billboarda (ipak ga je nedavno srušio Paul McCartney s albumom „Egypt Station“).


Santana – “No One To Depend On”

Album „Santana“ je ujedno i posljednji album na kojem Carlos Santana kao neprikosnoveni lider plovi latino orijentiranim rock vodama, jer već sljedeći album „Caravanserai“ odnosi Santanu na neka nova, meditativna područja prožeta fuzijom. Iako proglašen remek djelom (što i jest!) ovaj album ujedno ukazuje i na početak silaska Santane s komercijalnih vrhova i uplovljavanje u nešto manje profitabilne, ali muzički daleko izazovnije područje. No, ovo je jedna druga priča koja će biti ispričana drugom prilikom.


Santana – “Santana III” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh