Santana – “Shaman”

Listopad – 2002.

Santana izdaje osamnaesti album “Shaman”!

Bio je to prvi album nakon mega uspješnog “Supernatural” koji je na velika vrata vratio Santanu u fokus globalnih medija i priskrbio mu mirnu starost.

Kako je “Supernatural’ postao 15 puta platinast u Americi, a prodan diljem svjeta u 30 milijuna primjeraka, nije bilo lako ući u studio i kreirati dostojnog nasljednika.

Stari lisac je uspio, te je “Shaman“ zasjeo na #1. mjesto Billboarda već u prvom tjednu od svog izlaska. Bio je to uspjeh kojeg čak ni Santana nije očekivao.

U biti, Santana i nije previše eksperimentirao. Imajući iza sebe (komercijalno) sušno razdoblje, igrao je na sigurno. Nasljednik albuma “Supernatural” je upotrijebio istu formulu na kojoj je sazdan i prethodnik.

Uspjeh nije izostao, a njega je malo gurnula i singlica “The Game of Love”, na kojoj nastupa Michelle Branch, te još jedna, “Why Don’t You & I”, na kojoj se pojavljuje Chad Kroeger (Nickelback). Interesantno je da na ovom albumu gostuje i opera star, Plácido Domingo.


Santana & Michelle Branch – “The Game of Love”

Kurioziteta radi, spomenimo i to da je album “Shaman” najduži album ovog umjetnika. U svojoj esenci ne nosi ništa novoga, ali publici to nije smetalo da ga lansira na vrhove top lista.

Nakon ovog albuma Santana i dalje korača istim stazama koje će okruniti nasljednicima “Guitar Heaven” i “All That I Am”, koji na istoj prokušanoj formuli recikliraju već viđeno. Završetak faze se poklapa s novim stremljenima Santane prema latino izričaju („Corazón“), da bi potom napravio veliki povratak korijenima izdavši „Santana IV”.
No, to je već druga priča.

Album “Shaman” kao i njegovi nasljednici neće zauzeti visoko mjesto u kreativnom dijelu opusa Santane, poglavito jer je napravljen na istoj formuli kao i prethodnici, ali i kao nasljednici, te ako želite poslušati pravog Santanu, okrenite se albumima nastalim prije mega hita “Supernatural”.


Santana – “Shaman” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh