Santana – “Guitar Heaven”

Rujan – 2010.

Santana izdaje dvadeseti album, “Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time” ili skraćeno, “Guitar Heaven”.

Koji je točno razlog zbog kojeg je Santana odlučio kao jubilarni, dvadeseti izdati baš ovaj album, ostaje pomalo nedokučivo, za one koji ga ne poznaju.

Prisjetimo se, Santana je bijegom u dublji latino izričaj uvelike povratio nekadašnju slavu. Ne samo da se etablirao kao poštovani veteran, već je svojim pristupom stekao veliku bazu mladih fanova, što mu je omogućilo mirno starenje i grickanje kredita.

Znajući Santanu, jasno je da je taj “latino bijeg” ipak bio privremen, odnosno nužan kako bi mogao raditi nesmetano ono što voli.

I u tom kontekstu treba promatrati album “Guitar Heaven”, jer vraća Santanu na “rock šine”. Pri tom je stari lisac mudro izbjegao rizik u koji je mogao ući svojim kompozicijama.
Igrao je na sigurnu kartu.
Rock klasici!
I pogodio!


Santana & Chester Bennington/Ray Manzarek – “Riders On The Storm”

S albuma su skinute bezbrojne singlice, napravljeni bezbrojni spotovi. Uostalom, sve su kompozicije manje više i bile originalno izdane ili kao singlice ili su nosile albume i tako se vinule u visine.

Album zauzima visoka mjesta na top listama, te je s komercijalne strane u potpunosti opravdao svoje postojanje.
I Santana može biti zadovoljan jer je ubrao rock poene bez rizika. Pa i auditorij jer je vidio Santanu u ovom izdanju. Kažem vidio, jer ogromna armija sljedbenika ovog umjetnika je poznavala Santanu samo iz latino faze, tako da je rock milje u biti došao kao iznenađenje. (o fuzijskim vodama je izlišno i raspravljati u ovom kontekstu)


Santana & Indie.Arie & Yo-Yo Ma – “While My Guitar Gently Weeps”

Santana je za ovaj album angažirao najpoznatije zvijezde pred koje je stavio zadatak obrada velikih hitova iz rocka. Korist je bila obostrana!

S čisto muzičke strane, album u biti ne nosi ništa nova pod kapom nebeskom. Obrade su većinom dobre, s time da ipak postoje razlike, u ovisnosti što tko gleda i traži u samom pojmu, obrada. Osobno, najveći promašaj albuma je “Riders On The Storm”, koju nije spasilo ni sudjelovanje Ray Manzareka.

S druge pak strane, jedan od vrhunaca je obrada Harrisonove kompozicije “While My Guitar Gently Weeps”, no ponovo, ovisi što tko gleda i traži u ovakvom pristupu.

Radi vašeg suda, možete poslušati tri kompozicije koje su svojim postojanjem na albumu donijele dašak kreativnosti, odnosno njenu negaciju.


Santana & Rob Thomas – “Sunshine Of Your Love”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh