Robert Eugene Steinhardt
1950. – 2021.

Srpanj – 2021.

Preminuo je Robert Steinhardt, violinist progresivne grupe Kansas.

Još od rane dobi u ruci ima violinu i dakako, ispred sebe klasično obrazovanje. Čak je u dječačkoj dobi, za boravka u Europi, imao nastupe sa simfonijskim orkestrom.

No, sudbina je htjela drugačije. Život ga je skrenuo s već utabane putanje i odveo u rock. Kako su rock violinisti ipak bili poprilično rijetki, bez problema nalazi angažmane sve do osnutka grupe White Clover, koja dvije godine nakon njegovog pridruživanja mijenja ime u Kansas.

Unutar grupe Robert dakako preuzima sve dionice vezane za violinu, iako nije i jedini skladatelj i pisac dionica za taj instrument. Pored sviranja violine značajan doprinos grupi daje svojim vokalom, koji u kombinaciji s vokalom Steve Walsha, daje grupi prepoznatljivi vokalni pečat.

Autor je i aranžer mnogobrojnih kompozicija za matičnu grupu, ali ono što će zauvijek ostati u sjećanju, jest njegovo pojavljivanje u video clipu najpopularnije numere benda „Dust in the Wind“.


Kansas – “Dust in the Wind”

Robert je zbog osobnih razloga nekoliko puta napuštao matičnu grupu i vraćao se. Njegov posljednji odlazak iz grupe je bio 2006. godine i od onda se posvećuje solo radu i kolaboracijama s poznatim umjetnicima. Jedna od njih je bila s Jon Andersonom na njegovom albumu „1000 Hands: Chapter One“, u kompoziciji “Activate”.

Zajedno s producentom Michael T. Franklinom ulazi u studio 2020. godine, kako bi snimio solo album. Čak je i zakazana turneja koja je trebala početi ove godine, po izlasku albuma.
Nije ga dočekao!

R.I.P.!

na vrh