Simon Cowe
1948 – 2015.

Rujan – 2015.

Još jedan iz plejade sedamdesetih je otišao. Simon Cowe, utemeljitelj britanske folk-rock grupe Lindisfarne, je preminuo nakon duge i teške bolesti.

Davne 1968. godine Simon osniva Lindisfarne u rodnom Newcastleu.

Pored Cowea na gitari, mandolini, benđu i klavijaturama, band su još sačinjavali, Ray Jackson, vokal i mandolina, Rod Clements na basu i violini i Ray Laidlaw na bubnjevima. Originalni naziv benda je bio The Downtown Faction, kojeg mijenjaju u Lindisfarne, kad se sastavu pridružio Alan Hull, kao još jedan vokal i gitara.

Prvi album “Nicely Out of Tune”, je prošao skoro nezapaženo i sastav jedva dobiva priliku za drugi. A taj drugi album, “Fog on the Tyne” lansira bend na top liste i smješta ih u gornji razred folk kreme na Otoku.


Lindisfarne – “Fog on the Tyne”

Album se penje na #8 mjesto top liste, povlačeći sa sobom singlicu, “Meet Me on the Corner”, koja dolazi na #5 mjesto. Uspjeh albuma i singlice pobuđuje pažnju za prvim albumom, te se i on penje po top listama. Štoviše, singlica skinuta s prvog albuma, “Lady Eleanor”, dolazi na #3 mjesto top liste i time postaje najuspješnija kompozicija grupe.

1972. godine snimaju treći album, “Dingly Dell”, no biva mlako primljen. Zbog neuspjeha dolazi do sukoba unutar grupe, te  Cowe, Clements i Laidlaw odlaze i oformljavaju progresivnu grupu Jack the Lad. Sljedećih godina izdaju četiri albuma, ali svi od reda promašuju top liste i tonu u opskurnost.


Lindisfarne – “Meet Me On The Corner”

U životu grupe Lindisfarne je došlo i do službenog ponovnog okupljanja. Bilo je je 1978. godine kad su ušli u studio i snimili album. Iza njega je slijedilo još njih šest, da bi konačno 1994 godine Cowe emigrirao u Kanadu i počeo novi život. Otvara malu pivovaru i ostatak života provodi u toj zanimaciji.

Interesantno je, da su se članovi grupe Lindisfarne godinama svađali, tukli, obračunavali, ali kao “ekipa iz ulice”, između njih je vladalo neko zajedništvo, te su do današnjeg dana svi ostali “dobri prijatelji”.

Postalo je već legendarno okupljanje članova grupe Lindisfarne za svaki Božić, kad se u rodno mjesto svi vraćaju na par dana i provode dane zajedno svirajući po lokanim pozornicama.

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh