Kansas – “Leftoverture”

Listopad – 1976.

Kansas izdaje četvrti album „Leftoverture“, s kojim napokon dolazi na top liste. Prema vrhovima ga je nosila singlica „Carry On Wayward Son“, koja mu je prokrčila put do #5. mjesta Billboarda.

Bio je to veliki uspjeh za ovu američku progresivnu grupu.

Nasljednik, „Point of Know Return“ je bio još uspješniji, stigao je do #4 mjesta. Dakako, u tome mu je nesebično pomogla singlica „Dust in the Wind“, koja postaje najveći hit grupe.

No vratimo se albumu „Leftoverture“.
Samo snimanje albuma je proteklo u turbulentnoj atmosferi. Naime, glavni kompozitor u grupi Steve Walsh je upao u „kreativnu blokadu“, i sve što je pokušavao napraviti, ispadalo je jalovo. U nastalu prazninu, skoro silom prilika uskače Kerry Livgren, koji i te kako uspješno popunjava Steveovo kreativno odsustvo.

Album po izlasku pobire miješane kritike. Od onih ponižavajućih, do glorificiranja, kao „najbolji album grupe do tada“ (Rolling Stone). Mimo svih kritika, album se prodaje u monstruoznoj tiraži. U prvoj godini svog života, samo u Americi ga je kupilo milijun fanova. Ni singlica nije puno gore prošla.


Kansas – “Carry On Wayward Son”

Bilo je to vrijeme kad je Kansas postao dio „progresivnog američkog establišmenta“, stajući uz bok grupama Boston i Styx. Drugim riječima, na svim otvorenim festivalima su nastupali kao „headlineri“. Solo nastupi su bili posebna atrakcija. Kako su dvorane postajale premalene, najveće su održali na stadionima. Za nastupa su vjerno reproducirali studijske snimke, postajući svojevrstan pandan Emerson Lake & Palmeru, (ne i muzički!)

Sam bend je na Billboardu proveo 200 tjedana tijekom sedamdesetih i osamdesetih, dok je „Carry On Wayward Son“, postao drugi najučestaliji hit emitiran na radijima u Americi u 1995. godini i prvi 1997. godine.

Osobno, Kansas me nikad nije fascinirao. Osim časnih izuzetaka (BOC, Pavlovs Dog), skoro pa cijeli stadionski progresivni pokret s američkog kontinenta toga doba me ostavlja skoro ravnodušnim. Razloga ima puno, ali ono najbitnije je sažeo muzički kritičar Robert Christgau, u jednoj rečenici. „Američki progresivni rock pati od manjka inteligencije i uvjerljivosti“.

No, ovdje već gazimo stazom ukusa o kojem ne bih raspravljao.


Kansas – “Leftoverture” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh