Vladimir Furduj Furda
1945. – 2015.

Lipanj – 2015.

Umro je Vladimir Furduj Furda!
Starije generacije ga pamte kao bubnjara jedne od najvećih grupa Yu ere na ovim prostorima. Bio je član Korni Grupe, od njenog osnutka, pa do raspada.

Drugim riječima, uz Kornelije Kovaća i basiste Bojana Hreljca, bio je jedini stalni član grupe. Sa njom je prošao sve faze, od one embrionalne, kad se grupa pokušavala probiti na domaćem medijskom prostoru i to u nekoj srednjoj struji, do progresivne i najplodnije faze grupe, pa sve do zalaska i potonuća u komercijalne vode.

Furda je rođen 1945. godine u Beogradu. Muzikom se počeo baviti 1962. godine. Od 1963. do 1968. godine svira u sastavu „Elipse”, da bi na poziv Kornelija Kovaća prešao u Korni Grupu.

Nakon Korni Grupe je bio član mnogobrojnih sastava, većinom fuzijskih, ali s povremenim izletima u progresivne vode. Tako je osnovao i prog jazz rock sastav „Into bend”, u kojem je ugostio i Dadu Topića.

Kako je scena polako zamirala, Furda se okreće studiju, te kao studijski muzičar sudjeluje u nebrojenim projektima, dakako, svih vrsta muzike .


Vladimir Furduj Furda – solo!

No, i u tom je isto tako dobro plivao, pogotovo u suradnji sa Zdravkom Čolićem, Nadom Knežević, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Biserom Veletanlić, Josipom Lisac, Oliverom Mandićem, Đorđem Balaševićem. Lista se nastavlja …. . Istovremeno je sudjelovao u snimanju muzike za filmove, te ih ne nanizao oko 30.

Uz sve to, snimio je nekoliko  solo albuma.

Teško je u par rečenica obuhvatit nečiji život, te ću samo reći da je bio aktivan do kraja života.

Kako je bio školovani bubnjar (studirao je Jazz akademiju u Bernu, u klasi profesora Bilija Bruksa), Furda je bio jedan od onih bubnjara koji su ih svirali, a ne lupali po njima.

Njegov osebujan stil, s dubokim korijenima u jazzu, mu je omogućavao da savršeno pokrije sve rupe u zvučnoj slici teme. Nije tajna, kao svi jazz bubnjari, pa tako i on, u rocku je briljirao.

Radi ilustracije, pogledajte njegov clip na kojem svira solo te mu se u toku seanse pridružuju još dvoje “bubnjara.”

Tu je i studijska snimka teme „Put na Istok” s prvog albuma Korni Grupe, na kojoj Furda u potpunost izlaže svoj talent, te “Etida” i “Jedna Žena” (u živo s Dadom Topićem!), u kojima Korni Grupa sublimira “raison d’être” svog postojanja.

R.I.P.!


 Korni grupa – Put za Istok (1972)

Korni grupa – “Jedna žena”

Korni Grupa – “Etida”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh