Tom Waits – “Bad as Me”

Listopad – 2011.

Tom Waits izdaje sedamnaesti album „Bad as Me“.

Prethodilo mu je lansiranje istoimene singlice.

Album po prvi put nakon davno izdanog „Real Gone“, iz 2004. godine, donosi novi materijal kojeg je Tom skladao. U biti ova konstatacija i nije baš točna, jer Tom po običaju daje autorske kredite za pisanje lirike svojoj supruzi Kathleen Brennan. No, ta podijeljenost u pisanju lirike se ne osjeća na albumu, dapače, album odiše Waitsovom atmosferom mokrih pločnika, zadimljenih barova i dakako, dekora u obliku prostitutki i pijanica.

Tom ne bio Tom da oko sebe i ovaj put nije okupio impresivnu ekipu koja je odradila instrumentalni dio, od dugogodišnjeg suradnika Marc Ribota, David Hildalgoa, Flea i notornog Keith Richardsa.


Tom Waits – “Bad as Me”

Prijem albuma je bio više nego topao. I kritika i publika ga je dočekala kao „ozebli sunce“. Dakako, pored dugogodišnje apstinencije iz studija, kvaliteta materijala je bila ta koja je prebacila jezičac na vagi u veliku pozitivu.

Tom Waits se ovim album nije odmakao od svog bazičnog izričaja kojeg njeguje u posljednje vrijeme, no, umijeće skladanja i same izvedbe su dosege s njime nove vrhove, te je zajednički nazivnik svih kritika i ocjena albuma „Bad as Me“, “toliko svjež, ali i toliko star”.
Toliko karakteristično za Toma koji se je očito „rodio sa šesnaest godina“.

Dakako, nakon ovog albuma nije uslijedila turneja, jer Tom nikada ne nastupa tim povodima. Tu i tamo se ukaže u nekom klubu. Ulaznice za te koncerte dosižu nepristojne iznose.

Ali to je Tom Waits, samo jedan i jedini!


Tom Waits – “Bad as Me” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh