John Foxx – „The Garden“

Na tragu berlinskog Bowiea!

Možda će izgledati malo čudno ovo uvrštavanje u preporuku, no nadam se da ću do kraja ovog teksta razjasniti  o čemu se radi.

Dakle, preporuka se odnosi na drugi album engleskog umjetnika, muzičara, pjevača, fotografa, i profesora, bivšeg glavnog vokala engleske tehno grupe Ultravox, John Foxxa.

Albumu je nadjenuo ime „The Garden“.


John Foxx – „The Garden“

Skeptičan kakav jesam bio u to vrijeme, po izlasku albuma sam nevoljko prihvatio priliku ga poslušam. Više reda radi zbog pozitivnih recenzija iz medija, nego iz same želje. No, tu sam se prevario!

Od prvih nota je jasno da John Foxx gazi svojom, još neutabanom stazom eklektičkog pristupa tehno izrazu. Još uz to, kad se doda atmosfera koju je majstorski kreirao i koja dominira albumom, onda priča poprima sasvim drugačiji smjer.


John Foxx –”When I Was a Man and You Were a Woman”

Vješto kombinirajući moderne (tehno) ritmove, John Foxx kreira nevjerojatnu atmosferu protkanu gregorijanskim koralom, zapakovanim u mistično-magičnu strukturu crkvenog izraza.

Dakle, pokušajte zamisliti sve ovo skupa u jednoj kompoziciji, i na to dodajte superiornu produkciju, onda dobijete „The Garden“.

Kad o produkciji govorim, moram spomenuti par dodirnih točaka s referencom na ovom polju i to, na moje zadovoljstvo, sa pozitivnim predznakom. Dakako, govorim o „Dark Side of the Moon“.

Sama pozitivna poredba dovoljno govori.

I na kraju nešto što i nije baš uobičajeno.


John Foxx –”Systems of Romance”

Naime, ova preporuka je bazirana na albumu u integralnoj verziji. Imao sam prilike poslušati album u proširenom izdanju. Bonus teme su ga jednostavno razbile, kompaktnost se raspala, pa čak i prešla u neku vrst dosade.

Ne kažem da su bonus teme loše ili dobre, već jednostavno, „The Garden“ je album koji počiva na svom, samostojećem konceptu i ne trpi nikoga u blizini.

Dakle, ako mislite nabavit ovaj vrijedan album, nabavite integralnu verziju i ne žalite za bonus kompozicijama!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh