Ultravox – “Vienna”

Srpanj – 1980.

album-art

00:00

Ultravox izdaje četvrti album “Vienna”.

Album u mnogo čemu predstavlja prekretnicu u životu grupe, te se s pravom smatra kamenom temeljcem drugog djela opusa.

John Foxx i Robin Simon napuštaju Ultravox nakon trećeg albuma „Systems of Romance“. Razlog, osim kad su financije u pitanju, a ovaj put očito nisu bile, je smjer u kojem je krenula grupa. Naime, Ultravox se jesu vodili kao synhtpop bend u nekim okvirima, ali su bili više okrenuti eksperimentalnoj strani žanra. Foxx i Simon su željeli produbiti izričaj i krenuti nekim neutabanim stazama, dok se ostatak benda nije slagao s time. Tako je u nastalu prazninu „uletio“ Midge Ure koji je ne samo spretno uskočio u jureći vlak, već ga donekle preusmjerio svojim angažmanom u kreativnom radu. (ovaj je transfer svojevremeno izazvao dosta nedoumice, jer Midge Ure je u Ultravox prešao iz Thin Lizzy?)


Ultravox – “Vienna”

Rezultat, John Foxx počinje seriju briljantnih solo albuma s kreativnim vrhom u obliku albuma „The Garden“, na kojem sudjeluje i Simon, koji se pak nakratko pridružio grupi Magazine, a Ultravox izdaje album „Vienna“. Ukratko, pragmatičnim rječnikom rečeno, svi su bili na dobitku, a najviše publika.

Album nosi istoimena singlica koja je u trenu pomela se moguće top liste na svijetu, osim jedne koju grupa nikad nije uspjela osvojiti, Billboard. (Ameri nikad u biti nisu prihvatili otočku verziji synthpopa, što je ipak čudno, jer količina smeća koja se gomilala na Otoku u tom žanru se po zakonu fizike trebala preliti preko Atlantika. Očito nije!)

Ultravox je albumom „Vienna“ sebi osigurao lijepu egzistenciju. Nastavili su izdavati redom solidne albume, ali albume koji nisu imali utjecaj na scenu, niti su im nosili nove sljedbenike.
No, rijeka starih je bila velika, te bend i u novom stoljeću još uvijek egzistira.


Ultravox – “Vienna” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh