Ultravox – “Vienna”

Siječanj – 1981.

Skoro godinu dana od izlaska albuma „Vienna“, Ultravox lansira istoimenu singlicu. Dakako, bio je to čisto komercijalni potez, jer je proteklih mjeseci bilo jasno da je pjesma ta koja nosi album i da će, ako već i nije, postati izdanje koje će se vezivati za ovaj sastav.

Iako je album utabao put singlici (u nekim drugim vremenima bi bilo obrnuto!), ipak singlica s naslovnom pjesmom nije stigla do prvog mjesta UK top liste singlica. Dospjela je do drugog i tu boravila puna četiri tjedna, ne uspijevajući se popeti za još jedno i osvojiti vrh vrhova.

Na pjesmi, kao i na albumu, po prvi put pjeva Midge Ure, a nastala je kao pokušaj kreiranja neke vrsti replike romantičnih kompozicija iz prethodnog stoljeća, koje su bile popularne u velikim europskim gradovima. Sami autori se naglašavali da im je namjera bila sa suvremenim instrumentima postići atmosferu romantike prošlog stoljeća.
I očito su u tome uspjeli.

Sama je lirika nastala „u hodu“, spontano kako se razvijala konstrukcija kompozicije i njena melodija, a govori o prolaznoj (one night stand) ljubavi u Beču, koju je doživio Midge Ure, autor teksta. U biti, kao ko-autor lirike bi se komotno mogao navesti producent Conny_Plank, koji je u tijeku snimanja tražio od Urea da mu isporuči nešto smisleno o toj „ljubavi“, na što je ovaj odgovorio, da kako će jer, „This means nothing to me“, na što je ovaj odgovorio, „pa pjevaj to!“
I tako je krenulo……

Ultravox je snimo još nekoliko dobrih/odličnih albuma, no ni jedan nije uspio iznjedriti kompoziciju koja bi zasjenila naslovnu albuma „Vienna“.

Samim time, danas, kad se spomene sastav Ultravox, automatski se nameće asocijacija na …..


Ultravox – “Vienna”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh