Curved Air – “Airborne”

Siječanj – 1976.

Curved Air izdaje šesti i ujedno i posljednji album “Airborne”.

Album je nešto bolji od prethodnika, ali to ne znači da je i dobar. Prog izričaj je tu u tragovima, i to je ujedno i sve vrijedno, jer ponovo je sterilnost i neinventivnost dovela do „bljutavog“ kompromisa, par kompozicija prog orijentiranih (uglavnom su sve kreacija Darryl Wayja) i neke verzije popa ala Curved Air.
Dakako, Francis Monkman je bio daleko od studija kad je album nastajao, te time uglavnom puno toga rečeno.

Čudna je ta žilavost i nepriznavanje stanja, dok se uporno gura naprijed po bilo koju cijenu, a ona skoro uvijek ima naziv, prostituiranje. Dobro, ovaj album i nije baš to, ali cijeli drugi dio opusa Curved Air benda jednostavno ne drži vodu. Da je bend prestao postojati nakon prva tri albuma, pa i živog, zlatnim bi se slovima upisao u prog anale prošlog stoljeća.
Nažalost to se nije dogodilo.


Curved Air – “Moonshine”

Šteta, jer svojim je izričajem pokrio lijepi segment proga, gazeći djelom folk stazama kojima je dominirao Renesanse, dok je drugim djelom kreirao vlastiti izričaj orijentiran na težu prog komponentu naslonjenu na klasičnu muziku.

Stewart Copeland na albumu briljira za bubnjevima, a čak je pridonio albumu s nekoliko svojih kompozicija. Dakako, vjerujem da je nepotrebno reći da je bolje da se držao samo bubnjeva.
Sonja Kristina je klasično dobra kao vokal, nekom drag, nekome ne. Uglavnom teško da bi pjevala opere ili koje zahtjevnije vokalne dionice, ali sa svojim se vokalom nekako lijepo uklopila u sterilno okruženje albuma.

Nakon ovog album Curved Air se raspada. Stewart Copeland sudjeluje u formiranju grupe Police, dok Sonja Kristina i Darryl Way, svaki na svoju stranu pokušavaju ostvariti solo karijere. Basista Tony Reeves i gitarist Mick Jacques nakon raspada postaju članovi malo poznatog benda Big Chief.

Curved Air su se sastajali još nekoliko puta, a 2014. godine su snimili „North Star“, album bez nekog značaja.

I tu se završava priča o grupi Curved Air, koja je imala sve predispozicije da bude velika, ali, .. .


Curved Air – “Airborne” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh