Curved Air – “Phantasmagoria”

Travanj – 1972.

Curved Air izdaje treći album „Phantasmagoria“

S prva dva albuma („Air Conditioning“ i „Second Album“), grupa stječe status u prog krugovima.

Nije tajna da su bili miljenici matične diskografske kuće Warner Bros. Records, te je uspjeh u neku ruku lako razumljiv i pored činjenice da su albumi kvalitativno pripadali drugoj ligi prog rocka.
Sama činjenica da je prvi album grupe „Air Conditioning“ bio ujedno i prvi album uopće koji je izdan na picture disku, dovoljno govori.

No, Curved Air su uvijek bili bend kojeg je ugodno slušati, i to su nastavili na trećem albumu. Ne može se zanijekati i pokušaj proboja u više kreativne sfere, pa i one obojene eksperimentom, poglavito ako se album sagleda u svjetlu prvih dviju kompozicija (“Marie Antoinette” i “Melinda (More or Less)”), pa i Monkmanovih kompozicija, odnosno fragmenata.

Stoga ovaj bend i te kako zaslužuje svoje mjesto u povijesti moderne muzike, jer je na „mekan“ način donio dašak spoja klasike i rocka , dakako, umotanog u prog oblatnu.

Teško da bi crta agresivnosti bilo što dodala na sve to skupa, pa tako komotno možemo zaključiti da je izlaskom trećeg albuma ujedno i završila prva faza života grupe, koja je ujedno bila i najkreativnija. Svi ostali albumi koji su izašli nakon ovoga će biti reciklaža već viđenog. Dojam pojačava i činjenica da je ovo posljednji album na kojem je sudjelovao Francis Monkman, u mnogo čemu jedan od stupova grupe. (Monkman je otišao u Australiju i bio su-osnivač grupe Sky).


Curved Air – “Marie Antoinette”

Kritike onog doba, pa i današnje, se slažu u bitnom, album je djelo umjetnika koji su sazreli u nastojanju da oblikuju svoj izričaj i u neku ruku predstavlja vrh kreativnog naboja i naposljetku, predstavlja neku vrst konačnog u traženju.

Pored pionirske upotrebe sintesajzera u artikulaciji vokala, album „Phantasmagoria“ krasi još jedna vrlina. Iako osim dviju uvodnih kompozicija, koje odskaču od nekog prosjeka opusa grupe, sve ostale kompozicije su nivelirane u svojoj kvaliteti i nastojanju da održe izričaj na površinu kreativnog. Gledajući album u cijelosti, tu je možda najveći poen ovom albumu.

Porazno po njegov život jest činjenica da nakon što je prodana vinilna tiraža, i dodatno re-izdanje, album nije bio dostupan u prodavaonicama se do 2007. godine, kad napokon izlazi na CD-u. Zašto je tome bilo tako, teško je pronaći neko logično objašnjenje, poglavito jer se radi o komercijalnoj struju prog pokreta, što u startu garantira u najmanju ruku pokrivanje troškova izdavanja, a i veliku opciju kakve, takve zarade?

Nakon izlaska albuma „Phantasmagoria“, grupu napuštaju svi osim Sonje Kristine i Mike Wedgwooda, te će sljedeća faza njenog života biti obilježena albumima koji neće donijeti ništa novoga, ali će iznjedriti novu zvijezdu na prog nebu, mladog Eddie Jobsona na violini.


Curved Air – “Phantasmagoria” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh