Paul Rodgers – “Midnight Rose”

zapisi jednog umirovljenika

album-art

00:00

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

U emisiji će biti riječi o novom albumu Paul Rodgersa, “Midnight Rose”, kojeg je izdao u Rujnu 2023. godine. Dakako, kako sam koncept emisije diktira u cijelosti čem o ga poslušati.

Govoreći metaforički, ali često i doslovno, kad netko cijelog života kopa, onda jednom u mirovni, što drugo može raditi nego, kopati. To je sudbina svih koji svoj posao vole, bez obzira kakav je bio i što je njime postigao za života. Ako je kojim slučajem tim poslom osigurao mirnu starost, onda konstatacija prelazi na polje retorike.

Paul Rodgers je cijelog života bio samo jedno, van serijski vokal i skladatelj. Imati iza sebe povijest koju on ima i u „pretincu“ kompozicije koje on ima, znači samo jedno, nema mirovne u obliku mirovanja, a pogotovo ne u obliku ikakvih drugih aktivnosti osim, pjevanja i skladanja.

Za trajanje grupe Free je stekao globalnu slavu, dotakao medijska nebesa i dna pakla droge, za trajanja grupe Bad Company, šetao se po nebeskom svodu puneći najveće stadione na kojima je nastupao, s grupom Firm se dokazao i na onom drugom polju, polju suradnje s eminentnim osobama, konkretno, s Jimmy Pageom, s kojim je lansirao jedan odličan album i nažalost još jedan koji nije imao nikakve šanse, zbog mnogo faktora.

Pa i s grupom Queen nije previše odskakao od nebeske šablone. Zamijenivši nezamjenjivog, Freddie Mercuryja, puni najveće dvorane i stadione, pa čak s njima izdaje album.

I onda ide neka vrst smirivanja, izdaje albume posvećene prvoj matičnoj grupi Free, albume posvećene izvorima/uzorima, …. .
Davne 1999. godine izdaje četvrti solo album „Electric“, da bi napokon, u Rujnu 2023. godine izdao i peti, “Midnight Rose”.

Pune dvadeset i četiri godine je prošlo između dva izdanja, skoro pa cijeli jedan kreativni život, te se ne jednom nametnulo pitanje, kako je ta “kreativna pauza” utjecala na njega?
Paul je bio zaposlen s mnogobrojnim projektima, neki su mu donijeli priznanje, neki pak novac, ali ljenčario nije sigurno. No, postoji jedan segment kad o Paulu govorimo, a to je pisanje pjesma, i tu je pauza naplatila svoj danak. Pjesme su nastajale godinama i „taložile se“ kako bi se do perfekcije izbrusile u finalnim verzijama, jednom kad budu u studiju dobivale završni premaz. I tu su se slomila koplja, jer predugo „kišanje“ i minucioznost do perfekcije, možda nosi dozu savršenstva, ali neminovno i dozu manirizma, i neminovnu pratiteljicu, sterilnost.

I tu je ovaj album „kliznuo“. Pored briljantnih trenutka, u kojima odahnete uz prigušeni uzvik, „napokon“, već sljedeći trenuci nisu baš ono što čekate.
Ili drugim riječima, album je sazdan od osam pjesma, pop rock, provenijencije s diskretnim dodirom bluesa, (koji je decentno zastupljen u svima, negdje manje, negdje više). Nema izrazitog hita, ali ni izrazitog „prirepka“ koji je tu da popuni album radi vremena trajanja. Isto tako, sve su pjesme majstorski odrađene, no, ponovo, ona tanka crta, često nevidljiva, koja odvaja sterilno i manirizam kojeg najavljuje, od kreativne komponente pune „soka“, često biva pregažena na račun prvih.

Daleko od toga da su pjesme loše, one su za današnje pojmove nebeska visina i nedostižne većini samozvanih i razvikanih rockera i „rockera“.

Krećemo s albumom, Paul Rodgers i album “Midnight Rose” ..

Dragi slušatelji, bila je to „a“ strana album “Midnight Rose”  britanskog rockera Paul Rodgersa.
Slijedi „b“ strana …

Znajući opus koji stoji iza ovog čovjeka, moramo se zapitati: da li biti milostiv i uzeti u obzir godine i status umirovljenika, pa albumu pristupiti sa simpatijom, poglavito jer u njemu nema ni trunke pokušaja nekakvog dokazivanja, ili pak na drugu stranu, album promatrati kroz „golo oko“ rock prizme i dati mu ono što u tom kontekstu zaslužuje?

Odluka je na svakom slušatelju ponaosob.
Na svoju stranu, dao sam mu prolaznu ocjenu, ne radi njega samoga, ne radi opusa grupe Free, Bad Company i Firm, dao sam mu prolaznu ocjenu, jer ga je stvorio čovjek u osmom desetljeću života, kad je već sumirao svoje rezultate, čovjeku koji je smogao snage i volje ponovo ući u studio i napraviti album koji se na kraju balade ipak može slušati.
Ako vam ovo nije dovoljno, nemojte se truditi oko njega!
Eto!

Dragi slušatelji, bio je to osvrt na album Paul Rodgersa, “Midnight Rose”.
Cijelu emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh