Earthless – “Night Parade Of One Hundred Demons“

Kad zvuk zamjeni boju!

album-art

00:00

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

Nastavljam s mini serijom emisija posvećenih grupi Earthless i njihovim posljednjim izdanjima. U prošloj emisiji sam predstavio album „From The Ages”, a u ovoj nastavljam u istom ritmu, što znači, furioznom, najnoviji album grupe, „Night Parade Of One Hundred Demons“

Izdan početkom 2022. godine predstavlja nastavak uzlazne kreativne krivulje putanje ovog benda i to ćemo elaborirati u ovoj emisiji. Dakako, po već uhodanom običaju, u sklopu emisije ćemo poslušati cijeli album.

Nije tajna da su instrumentali kao muzička forma daleko teži u prenošenju poruke ili opisu onog, „što je pjesnik htio reći“, od kompozicija koje u sebi nose tekst, time i direktnu poruku.

Većinom naslovi tih kompozicija nose bizarna imena ili pak nasumično odabrani naziv. S druge pak strane, postoje instrumentali s kojima su autori htjeli izraziti svoje osjećaje i opisati ih u formi bez govorne riječi, dajući tek naslovom kompozicije naznaku o čemu se radi.

Ovoj drugoj skupini pripadaju Earthless sa svojim posljednjim albumom „Night Parade Of One Hundred Demons“.

U potrazi za inspiracijom ovaj trio je krenuo prema Japanu i njegovoj bogatoj tradiciji.

Hyakki yagyō ….

Legenda japanskih pripovjedača koja kaže da postoji noć u kojoj demoni izlaze na ulice i kreiraju kaos. Ljudi moraju ostati zaključani u kućama, dok yōkai  (nadnaravna kreatura) ne prođe. Ako se pak netko nađe na ulici, biva ili otet ili ubijen.

I da rezimiram uvod, Hyakki yagyō u prijevodu znači “Night Parade of One Hundred Demons”.

I sad smo na pravom početku.

Album se sastoji od dvije kompozicije, naslovne, kaotično atmosferične “Night Parade of One Hundred Demons”, podijeljene u dva dijela i nevjerojatno moćne „Death to the Red Sun“.

Na radost poklonika ove grupe, nakon kratkog izleta u nešto kraće kompozicije („Black Heaven“), Earthless se ovim albumom vraća svojoj ljubavi i formi po kojoj je postao to što jest. Sve su kompozicije dakako nastale iz jama i kao takve i egzistiraju na albumu, s jednim velikim dodatkom. Atmosfera u njima je za razliku od prethodnika do te mjere psihodelična da se neupućenom slušatelju čini da je zagazio u carstvo psihodelije u sedamdesetim godinama.

No, to je samo jedan fragment koji krasi ove kompozicije. Ono još bolje jest pokušaj i ako se mene pita, uspio pokušaj, slikanja kaosa, noćne more i haračenja demona te noći po japanskim ulicama.

Već su prijašnji albumi ukazivali na kreativno evolucijsko sazrijevanje benda, kad se sa svakim izdanim albumom činilo da je to to, da je izričaj dosegao svoj vrhunac i sve nakon toga kreće prema recikliranju već viđenog. I svaki sljedeći  album to isto demantira, pa nema razloga da i ovaj ne napravi to isto, iako jednostavno ne znam kako i gdje bi mogli krenut nakon ovoga.

Da se razumijemo Earthless se ili obožava ili mrzi. Nema sredine. Tko voli duge (jam) instrumentale, smislene pasaže, ovo je muzika za njega. Ljubiteljima kondenziranih trominutnih vinjeta ovdje nije mjesto i sasvim razumljivo, nema razloga za ikakve afinitete. Ovo uostalom nije tekst posvećen tom taboru.

Vratimo se albumu.

Pitanje percepcije je ključno u razumijevanju i tu je Earthless poentirao kao nikada do sada.

Možda po prvi put na ovaj način izlaže kompoziciju bojeći je skoro opipljivim bojama. Kao kistom, zvukom oslikava vriskove u noći, tjeskobu, strah i atmosferu noćne more, koja dominira kako legendom, tako i ovom muzikom. Iako je priča ispričana u dva stavka i zaokružena kao cjelina, druga kompozicija  „Death to the Red Sun“ samim postojanjem i sadržajem postaje njena ekstenzija i skoro integralni dio.

Pa i sam omot, djelo članova grupe, vjerno oslikava sadržaj albuma.

Moram priznati da sam subjektivan, ovo je muzika za moje uši i bubnjiće. Ovo je muzika koju sam tražio u sedamdesetima prije nego su u moj život ušetali King Crimson, VDGG i Mahavishnu Orchestra.

Nalazio sam je na kapaljku ili pak u nekim drugim formama koje nisu baš u potpunosti bile koegzistentne u ovakvom izlaganju.

Stoga, s moje strane album „Night Parade Of One Hundred Demons“ zaslužuje iznimno mjesto u kolekciji, i ne samo u njoj već i kao stalni posjetitelj gramofona do koga, moram priznati, danas, samo odabrani albumi pronalaze put.

Eto!

I to bi bilo to!

Dragi slušatelji, bila je to emisija posvećena albumu „Night Parade Of One Hundred Demons“, progresivne grupe Earthless. Ovo je ujedno i posljednja emisija mini serije u kojoj sam predstavio dva albuma, “From The Ages”  i „Night Parade Of One Hundred Demons.

Cijele emisije, kao i sinopsise možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


Stranica koju ste otvorili je sinopsis MLP-U radio emisije.
Recenziju albuma možete naći ovdje!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh