Paul Rodgers – “Free Spirit – Celebrating The Music of Free”

Travanj – 2018.

Nije ništa novog kad se kaže da je Paul Rodgers ikona britanskog pa i svjetskog rocka. Status kojeg je i te kako zaslužio počiva na armirano betonskim temeljima koji se zovu grupa Free.

Kad je svojevremeno grupa golobradih mladića nastupila u blues klubu u Finsbury Parku, od prvih je nastupa bilo jasno, pokrenut će nešto!
To nešto je bila eksplozija bluesa u svim formama i varijacijama.

Danas, pola stoljeća od kako je oformljena grupa Free povijest je ustanovila da je je bila najveći blues događaj od kako je Alexis Korner pokrenuo Blues Incorporated. Zasluženo priznanje iako je ipak trebalo proći vremena da se do njega stigne.

No, nije bilo sve tako “ignorirano”. Grupa Free je postala jedna od najjačih otočkih grupa čija se slava pronijela diljem zemaljske kugle, te nije ni čudno da su dan danas u Japanu kult!

Slava je donijela svoje i Paul Kossoff je počeo tonuti u pakao droge. No, on je u biti samo utabao put ostalima i grupa se našla u bizarnoj situaciji. Bili su planetarno popularni i traženi, a droga i alkohol su toliko ovladali da su jedva, ako ikako funkcionirali. Ipak je najgore prošao Kossoff.

Nakon jednog od rehabilitacijskih tretmana, otac od Kossoffa dolazi do Rodgersa i moli ga da Paula nekako vrati u grupu koju je bio napustio, da ga zaposli kako bi ga odvukao od droge.

U tim se trenucima rađa jedna čudnovata i plemenita priča kakvu samo život može ispričati. Grupa koja se već službeno raspala, ponovo se okuplja samo iz jednog razloga, da izvuče kompanjona iz pakla droge. Ulaze u studio i snimaju album „At Last“. Bio je to album prepun grešaka, improvizacija, ali album koji je disao životom.
Bio je stvaran!

Geneza nastanka mu je dala povijesni pečat, iako po izlasku nije pobrao lovorike. Nije dočekan s hvalospjevima, nije slavljen, nije harao top listama,… . Autor ovih redaka je ponosan, jer je iz prve prepoznao esencu albuma i uvrstio ga u jedno od najdražih u (nemaloj) kolekciji ploča.

Vratimo se u sadašnjost.
Ako itko ima prvo na izvedbe materijala grupe Free onda je to Paul Rodgers. I to je iskoristio kad je krenuo na rasprodanu turneju, koju je posvetio svom prvom velikom bendu. Na turneji je snimljeno dovoljno materijala, te se u prodavaonicama pojavio DVD i CD koji su tada nastali.

Paul Rodgers ima tu privilegiju da mu glas ne stari proporcionalno godinama te i danas zvući „freeovski“.

Na izdanjima su svi veliki hitovi grupe Free, kao i materijal koji nije bio eksploatiran u vrijeme postojanja grupe, ali je Rodgersu i te kako značajan.

Kad poslušate ili pogledate vidjet će te o čemu se radi!


Paul Rodgers – “Free Spirit – Celebrating The Music of Free”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh