David Bowie – “Never Let Me Down”

Travanj – 1987.

David Bowie izdaje sedamnaesti album “Never Let Me Down”!

Sredinom i krajem osme dekade prošlog stojeća, David Bowie se našao u pomalo neugodnoj situaciji. Iza njega su bili bezbrojni alter egoi, u opusu su mu bili antologijski albumi, od kojih su mnogi predstavljali kamen temeljac muzike doba kad su izdani.

Vremena su se mijenjala, pa tako i sam Bowie. U toj mijeni ipak je, i prema svom kasnijem priznaju, napravio grešku. Umjesto da kao u sedamdesetima kreira masovni ukus i uspostavlja nove trendove, on se ukrcao u aktualni trend i u njegovim okvirima pokušao prodrijeti do mlađe publike.

Dakako, uspjeh je bio diskutabilan, jer je u tom lutanju izgubio dobar dio svojih fanova iz ranijih faza, a novi su (pre)sporo doticali. Govorim prvenstveno o priznanju u umjetničkom segmentu, jer onaj komercijalni nije nikada bio upitan!

Iza Bowiea je bio super uspješan “Let‘s Dance” i postavilo se pitanje, kako i gdje naprijed. Bowie se povlaći u Švicarsku i tu piše novi album, koji će kasnije dobiti naziv “Never Let Me Down”.


David Bowie – “Day-In Day-Out”

Simptomatični naziv, koji kao da moli za uslugu, koja u konačnici nije uzvraćena!

Pokušaj nastavka “Let‘s Dance” i okretanju rocku, je urodio trima singlicama, “Day-In Day-Out”, “Time Will Crawl” i “Never Let Me Down”, od kojih su prve dvije došle na Top 10.

Turneja “Glass Spider Tour” koja je odrađena nakon izlaska albuma je bila Bowieva najuspješnija turneja (u komercijalnom smilu). I kad o komercijalnom efektu govorim, sam album je nedugo nakon izlaska dobio zlatni certifikat, došavši na #34. mjesto Billboarda. U Europi je na top listama redom bio iznad desetog mjesta.

No, i sam Bowie je osjetio da gubi tlo pod nogama te je umjesto nastavka solo karijere oformio band Tin Machine i s njima pokušao vratiti staru rock slavu. Gledajući s vremenske distance, i Tin Machine nije bio toliko uspješan da bi Bowie zasjeo na stare pozicije.

Napuštajući koncept grupe, Bowie tek 1993. godine izdaje sljedeći solo album, “Black Tie White Noise”.


David Bowie – “Never Let Me Down” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh