Jethro Tull – “War Child”

Listopad – 1974.

Pritisak diskografske kuće je bio ogroman. Album „A Passion Play“ nije uspio na komercijalnom planu naslijediti prethodnika „Tick As Brick“, te su Anderson, ali i cijela ekipa iza njega bili u nezavidnoj situaciji.

Na stranu što su u međuvremenu snimili nedovršeni i nikad izdani album, na stranu što je „A Passion Play“ bio dostojan nasljednik prethodnika, a u nekim segmentima čak i više, na stranu što je baš „A Passion Play“ donio Andersona na vrhuncu kreativnog napora, kad se čak posvetio saksofonu, na stranu što je i taj nikad izdani album bio i te kako dobar i predstavlja neophodnu kariku u razumjevaniju opusa, na stranu … , i tako stotinu činjenica. Stvarnost jest surova, pa čak i najveći u njoj ne plivaju onako kako žele …

Dakle, imajući sve navedeno na grbači, Jethro Tull ulazi u studio i snima „War Child“ koji i tada, u svojoj prvobitnoj/originalnoj verziji ima sve elemente velikog albuma i ima se šanse svrstati u bisernu nisku benda. Trebao je biti dvostruki konceptualni album, pa čak i film (crna komedija!), u kojem se tinejdžerica u zagrobnom životu susreće s Bogom, Luciferom, sv. Petrom, .. , i kroz priču u biti ispriča svakodnevnu tmurnu englesku stvarnost.


Jethro Tull – „Skating Away on the Thin Ice of a New Day“

No, i tada nije išlo kako je bilo zamišljeno, nije se mogao naći producent i distributer za film, ponovo se miješa diskografska kuća i naposljetku, album biva izdan kao jednostruki, koncept izbačen, te se na njemu nalaze kompozicije naredane koliko toliko logičkim slijedom, ali bez naznačene veze.

Nije ni čudo da je u tom kontekstu Anderson jednostavno posegnuo za materijalom koji mu je već stajao na raspolaganju, te je u album „kooptirao“ kompozicije s nikad izdanog albuma („Skating Away on the Thin Ice of a New Day“, … ), neke starije prearanžirao, i naposljetku se „prepustio“ žičanim aranžmanima u režiji David Palmera.

Sve skupa je donijelo mršav rezultat, album kojemu je definitivno falila iskra koja pali veliki plamen, album koji je svojoj programiranoj komercijalnoj komponenti ostao jedan od najslabijih karika u opusu benda. Žalosno, jer trebao je biti daleko drugačiji, veći, ali ….

Za razliku od albuma, promo turneja, poglavito po američkom kontinentu, je bila jedna od neuspješnih u povijesti benda, dakako, poglavito radi materijala s prethodnih albuma.

Sve u svemu, „War Child“ je tu, s polustoljetnim odmakom gledano i nije loš album, dapače, mnoge grupe bi se danas otimale o njegov kvalitativni status, ali u ono vrijeme, bio je jednostavno, mlak.

I da situacija po njega bude još gora, nasljednik u opusu „Minstrel in the Gallery“ je donio Jetro Tull u svježem i nadahnutom izdanju, što se nažalost ne može reći i za njega.


Jethro Tull – “War Child” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh