Jethro Tull – “This Was”

Listopad – 1968.

album-art

00:00

Jethro Tull izdaje prvi album “This Was”.

Kao i manje više svi prvijenci u to vrijeme, album se snima veoma jeftino (£1200). No, sadržaj albuma je daleko od tog pojma, jer album sadrži ne samo buduće standarde grupe, već u grubim crtama nagovješćuje daljnju sudbinu i pravac kojim će se kretati.

Iako blues/jazz obojen, album nosi pečat i potpis grupe koji će je proslaviti na globalnoj razini. Album izlazi u trenutku kad grupa već nastupa u prestižnom Marquee Clubu u Londonu, gdje su prije njih briljantne početke imali the Rolling Stones i The Who.

“This Was” je jedini album na kojem se kao gitarista pojavljuje Mick Abrahams, koji napušta grupu po njegovom snimanju. Razlog je bio veoma jasan, smjer i komponiranje. Ian Anderson je htio da grupa krene u neki novi, progresivniji smjer, koji će u sebi nositi različite utjecaje, dok je Abrahams želio ostati u blues/jazz vodama i u njima brusiti izričaj.


Jethro Tull – “Dharma For One”

Isto tako, pisanje pjesma je bilo podijeljeno između Abrahamsa i Andersona, što predstavlja još jedan izuzetak, jer na svim kasnijim izdanjima grupe, Anderson se pojavljuje kao jedini autor.

Neslaganje i mimoilaženje u koncepciji je dovelo do toga da Abrahams napusti grupu i na njegovo mjesto dolazi Martin Barre, koji je s Andersonom ostao do posljednjih dana postojanja ove velike grupe.

I još nešto krasi ovaj album. U pjesmi “Move On Alone” glavni vokal nosi Mick Abrahams, što je još jedan presedan koji će to i ostati, jer pjesme grupe pjeva samo Ian Anderson.

Sve u svemu, ovako napisano možda izgleda da album i nije nešto, ali kad ga se posluša, pogotovo s odmakom od pola stoljeća, prepun je izazova koji nisu potamnili godinama. Mješavina bluesa, jazza, s pogledom na klasiku i to sve skupa zapakovano u rock format donosi svjež i prepoznatljiv zvuk koji će se do visina razviti na nasljednicima.

Sam naslov albuma simbolički opisuje razdor koji je nastao između Andersona i Abrahamsa. Da bi još više potkrijepio tezu, Anderson je inzistirao da na omotu ploče bude rečenica:

“This was how we were playing then – but things change – don’t they?”

Sve jasno, ostalo je povijest!


Jethro Tull – “This Was” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh