Jack Bruce
1943. – 2014.

Listopad – 2014.

Tog Listopada 2014. godine preminuo je veliki čovjek koji je svojim radom obilježio jednu epohu, veliki basista i kompozitor, Jack Bruce.

Sama vijest je bila toliko nevjerojatna da se postavljalo pitanje da li se radi o „hoax“-u (prevari)?
Nažalost, to nije bio slučaj.

Jack je krenuo u muzičke vode veoma mlad. Pored sporadičnih svirki u lokalnim bendovima, pridružuje se bendu Graham Bond Organization i tu zapravo počinje njegova karijera.

Zajedno s Ginger Bakerom napušta matičnu grupu i s Eric Claptonom oformljava  grupu Cream i sa njome uvodi revoluciju u muziku toga doba.
Cream se raspada, a Jack je u permanentnom konfliktu sa Gingerom Bekerom, po kojem je odnos ova dva velikana inače bio poznat i bogat. U toj mjeri, da su na pozornici sijevali i noževi, o šakama da i ne govorim.

No, pored svega, ta dva čovjeka su skoro pola radnog vijeka provela zajedno, jer nitko kao Bruce nije mogao pratiti i čitati nepredvidljivog Bakera, a važilo je i obrnuto.
Bili su ritam sekcija snova!

Odlaskom u solo vode, nakratko se vraća u jazz i tu izdaje par dobrih albuma i dan danas cjenjenih u jazz krugovima. Protokom vremena polako ponovo dolazi na stari kolosijek, posvećujući se solo albumima presvučenim rockom, no duboko umočenim u jazz i blues.

Posljednji album bio mu je „Silver Rails”, kojeg je izdao neposredno prije smrti.

Jack Bruce je bio dio naše mladosti, pa i života. Bez pretjerivanja, može se reći da je zaslužan za tone i tone predivnih trenutaka u kojima su uživale cijele generacije.

Što više reći o nekome čija djela sve govore?

Teško je riječima opisati sve skupa, no, jednom kad se bude radio suma sumarum  moderne muzike i povijest pitala, gdje će ga smjestiti, odgovor postoji samo jedan – na vrh, gdje i pripada!

R.I.P. !


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh