Eric Clapton – „461 Ocean Boulevard“

Srpanj – 1974.

album-art

00:00

I kad su ga već skoro svi pokopali, kad je postao „history“, Eric Clapton se vratio u velikom stilu. Ponajviše zahvaljujući prijateljima, pogotovo George Harrisonu, koji ga je i pored odvraćanja svih suradnika, ipak pozvao da mu se pridruži na koncertu za Bangladeš.

Bio je to prvi Claptonov nastup nakon kraha sa heroinom.

Nakon tog koncerta, putuje u Ameriku i uz pomoć Roberta Stigwooda, koji ga i financira (plača mu stanarinu i studio), snima povratnički album.

I vratio se u stilu kojeg nitko, bar okorjeli fanovi, nisu očekivali. „461 Ocean Boulevard“ je izašao tiho, nije izazvao senzaciju. Prije bi se reklo da su prve reakcije bile, nevjera u ono što se čuje.


Eric Clapton – “I Shot the Sheriff”

Malo tko je razumio Claptona prijašnjih godina, kako je u svakom razgovoru pokušavao reći da je umoran od tadašnje muzike i da je njegova muzika i ljubav, blues i ono što je vezano uz njega.

Ovaj put je to i napravio. Doduše, album nije „blues“ album, ali cijeli diše tom atmosferom. Bio je to veliki povratak koji je udario temelje nove karijere ovog velikana.


Eric Clapton – „Let It Grow“

Na albumu se našla i obrada „I Shot the Sheriff”, Bob Marleyja. Singlica sa ovom pjesmom zaposjeda top liste, no ono po čemu jest bitna, da je svijet nakon ove obrade uperio pogled na Jamajku i Bob Marleyja. Komotno mogu reći da je s ovom singlicom počela era raggaea. Dakako, zasluga je isključivo Claptonova.

Sam naslov albuma je došao od adrese na kojoj je stanovao Eric Clapton dok je snimao ovaj album. Po izlasku, i mimo nevjerice koju je izazvao svojim sadržajem, album se penje na top liste, kako u Americi (#1 Bilboarda), u Engleskoj (#3 UK Top Ten), tako i diljem svijeta, donoseći jednog drugačijeg Eric Claptona, onakvog kakvog danas poznaje velika većina auditorija.


Eric Clapton – „461 Ocean Boulevard“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh