David Crosby – “Lighthouse”

Listopad – 2016.

Pa da, stvarno je bilo iznenađenje to što je najavio David Crosby. Trebalo mu je dvadeset i jedna godina da snimi i izda album “Croz” i “samo” dvije godine za nasljednika.

Dakle, “Lighthouse” izašao 21. Listopada i njegov datum izlaska je bio vezan samo uz timing. Jer album je u kompletu bio gotov i spreman za distribuciju daleko prije ovog datuma.

Razlog odugovlačenju je jasan. Prethodnim albumom “Croz”, David Crosby je na opće iznenađenje, pa očito i na svoje, zasjeo na počasna mjesta top lista i to je bio samo uvod. Turneja koja je trebala promovirati album je počela po manjim dvoranama, jer u prvom redu sam David nije bio siguran kakav će biti odaziv publike nakon toliko godina.

Dogodila se priča iz snova. Dvorane su bile pretijesne već u samom startu, te su se u toku turneje manje mijenjala za daleko veće. Pa i za njih se tražila karta više. Negdje pri sredini te turneje, David je zakopao ratnu sjekiru s ostatkom banda Crosby, Stills & Nash, te je paralelno i s njima održavao koncerte. Pa ni to nije bilo dovoljno, jer je stari animozitet između Davida i Neil Younga izglađen, te se i Young pridružio koncertima velike trojke.


David Crosby – “Things We Do For Love”

No, sve je to imalo svoju cijenu, te je pri kraju druge polovine zakazane turneje morao na operaciju srca. Sve je prošlo dobro, i turneja je nastavljena, kako, ne treba napominjati!

I kad smo počeli živjeti u uvjerenju da će se David posvetiti unucima, dolazi najava!

Album “Lighthouse” je nastao iz suradnje Davida Crosbyja i Michael Leaguea, koji na albumu sudjeluje kao ko-autor, producent i svira bas gitaru. U biti, većina pjesama jest sastavljena samo od Davidovog vokala, akustične gitare koju svira David i Michalemovog basa.

Album redom dobiva pozitivne recenzije. Neki ga uspoređuju s “If I Could Only Remember My Name”, što nakon pažljivog slušanja i nije baš daleko od istine.

Ovim albumom David se definivno vratio na svoje pozicije i mimo godina, pa i mnogobrojnih angažmana. (vjerovali ili ne, David Crosby je toliko aktivan i angažiran na Twitteru da mu je status na toj socjanoj mreži čak nadamšio status kojeg uživa u drugim medijima!)

Dakako, turneja je po izlasku albuma bila neminovna!


David Crosby – “Lighthouse” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh