Crosby, Stills, Nash & Young – “Déjà Vu”

Ožujak – 1970.

Crosby, Stills & Nash su s prvim albumom jasno dali do znanja da je super grupa opravdala sva očekivanja.

Bilo je neizvjesno kako dalje, jer nije bilo lako napraviti dostojnog nasljednika, a pogotovo kod grupe gdje svaki od članova ima status super zvijezde i svoje prohtjeve, kako u studiju, tako i na pozornici. Privremeno rješenje i dobitak na kraju balade se našao u pridruživanju mladog Neil Younga. Bio je to pun pogodak.

Kvartet ulazi u studio ispraćen znatiželjnim očima. Nakon 800! sati u studiju, kao rezultat na svjetlo dana izlazi, “Déjà Vu”

Po samom izlasku album se penje na top liste i na vrhu stoji pun  tjedan. Sa sobom je donio tri singlice, “Woodstock”, “Teach Your Children” i “Our House”.

Interesantno je da su već u to vrijeme CSN&Y upotrijebili danas već uhodanu tehniku snimanja. Naime, rijetko su bili zajedno u studiju, jer svaki je imao svoje solo karijere. Tako su pjesme nastajale u segmentima i na samom kraju su se spajale u cjelinu. Pomalo zbunjujuće ovako za objasniti, ali izgleda da je to kod njih funkcioniralo.


Crosby, Stills, Nash & Young – “Almost Cut My Hair”

Na albumu se pojavljuju i gosti. Jerry Garcia svira steel gitaru u pjesmi “Teach Your Children”, dok John Sebastian svira usnu harmoniku u naslovnoj.

Uspjeh ovog albuma je generirao interes za solo izdanja sve četvorice. Tako se na top liste penje Neil Young s albumom “After the Gold Rush”, Stephen Stills sa svojim istoimenim prvim solo albumom, David Crosby sa svojim “If I Could Only Remember My Name”, te naposljetku, Graham Nash s albumom “Songs for Beginners”.

Ukratko, pored zajedničkog uspjeha, sva su četvorica debelo profitirala na solo planu!

I nakraju ono suhoparno. 2003. godine album se smješta na #147. mjesto Rolling Stoneove liste, “The 500 greatest albums of all time”. Certificiran je platinastom tiražom, kojeg je potvrdio ukupno 8 puta ili drugim riječima, samo u Americi je prodan u više od 8 milijuna primjeraka. Time dakako, postaje najprodavaniji album grupe.


Crosby, Stills, Nash & Young – “Déjà Vu” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh