Chicago – “Chicago VII”

Ožujak – 1974.

Tri studijska i jedan živi album su bili iza njih. S njima je grupa Chicago požnjela sve što jedna grupa može požnjeti, od punih dvorana, milijunskih tiraža i nadasve, status.

Četvrtim albumom, snimljenim u živo u Carnegie Hallu, su stavili točku na „i“. Jer, tri prethodnika su bila školski primjer evolucije izričaja, koji se mijenjao iz albuma u album i to do granice neprepoznatljivosti.
Sve je to dalo imenu Chicago auru velikog benda i osiguralo mu mirnu budućnost.

Stoga je u zraku visjelo veliko pitanje, što nakon svega toga, krug se zatvorio i trebalo je krenuti dalje.

Onome tko je pratio razvoj izričaja benda novi smjer nije došao kao iznenađenje, jer bend je između ostalih žanrova, koketirao i s jazzom. Dakako, „čistoća“ izričaja je ovisila o trenutku i koncepciji koja je prevladavala. No, ovaj put, na albumu „Chicago VII“, jazz je posto prevladavajući ili pretočeno na postotak zauzeća prostora na albumu, a album je dupli, na prvom LP-u je grupa snimila skoro pa čisti instrumentalni jazz. (ni ostatak albuma nije daleko, ali je ipak manje jazzy)


Chicago – “(I’ve Been) Searchin’ So Long”

Možda se taj koncept u trenutku činio kao „pucanj u stopalo“, no, veoma brzo, po izlasku albuma bilo je jasno.

Auditorij je prigrlio i ovaj izričaj svojih idola, i, vjerovali ili ne, album dolazi na prvo mjesto Billboarda i tu stoji punih devet tjedana.

Bila je to ne samo potvrda kvalitete, već i očiti dokaz da je sljedbeništvo grupe postojano i tako konsolidirano da bend može eksploatirati forme po želji bez da ugrozi komercijalnu komponentu.

Ova će se teza pokazati točnom u punom svjetlu kad nasljednici, kojih je bio poprilično, nisu slijedili kreativnu putanju opusa, a neki su toliko uronili u manirizam, da su prosječnom konzumentu te vrsti muzike jedva bili probavljivi. No, to im nije smetalo da se penju na najprestižniju top listu na svijetu i time nadopune bankovne račune članova benda značajnim sumama.

Povijesno gledano „Chicago VII“ predstavlja hrabar i nadasve nadahnut iskorak prema jazzu kojeg su iz arhaičnosti prenijeli mlađim generacijama, zapakiravši ga u prihvatljivu, modernu formu.
Ako ne po muzičkom sadržaju, a on je neupitan, onda je baš to najveća uloga ovog albuma, ne samo u opusu grupe Chicago, već i muzike prošlog stoljeća uopće.


Chicago – “Chicago VII” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh