Secret Oyster – “Secret Oyster” aka “Furtive Pearl”

Studeni – 1973.

Burnin Red Ivanhoe je već dobrano prešao granice matične ne zemlje, Holandije. Underground krugovi su okretali glavu u pravcu nove scene koja je nosila friške vjetrove, kad je osvanula vijest od rađanju nove grupe, Secret Oyster.

Informacije su dolazile na kapaljku, ali bilo je očito da je super grupa na vidiku. I jest bila, jer Burnin Red Ivanhoe se integrirao s isto tako perspektivnim i obećavajućim grupama Coronaris i Hurdy Gurdy.

I da, bila je to super grupa jazz rock provenijencije, ali ne klasična postava koju su sačinjavala velika imena. Dapače, tvorili su je tadašnji skoro pa anonimusi, koji su svoj identitet i ego podređivali grupi, tako da je novoosnovana Secret Oyster već u startu imala dobru predispoziciju.

Miješajući jazz i rock s psihodelijom, dobili su jedinstven izričaj, te prvi istoimeni album pobire nepodijeljene kritike, pozitivne dakako. A bile su toliko dobre da je glas o ovom albumu došao i do Otoka, te uskoro biva izdan i na njemu, ali pod drugim imenom, „Furtive Pearl“.


Secret Oyster – “Vive La Quelle?”

Album ih je grupu doveo do trona undergrounda i omogućio joj nesmetanu kreaciju u studiju za nasljednika. Iako po mnogima ocijenjen čak i kao bolji od prethodnika, nažalost „Sea Son“ ne postiže ono što je prethodnik prije njega, no, povijesno gledano, to i nije toliko bitno, koliko činjenica da su pred nama dva odlična/briljantna albuma kojih se ne bi posramili daleko razvikaniji izvođači tog vremena.

Secret Oyster su maštovito blindirali izričaj Mahavishnu Orchestra, Nucleusa i Herbie Hancocka, te ga dakako prilagodili podneblju na kojem su djelovali. A to znači diskretno koketiranje s klasikom protkano psihodelijom, koja je bila dominantni pravac tog doba u main streamu.

Interesantno je kod ovog benda da je fluktuacija članova bila tolika da je u jednom trenutku, nakon snimanja dugog albuma, bend u biti bio replika Burnin Red Ivanhoe-a, no to im nije smetalo da nastave utabanom stazom prema novom izdanju (muzika uza balet „Vidunderlige Kælling“ aka „Astarte“)

Danas je nemoguće govoriti o ovom sastavu bez da ga se smesti u kontekst vremena u kojem je djelovao. Izričaj danas djeluje arhaično, poglavito zbog niskog praga dostupne tehnologije, ali i primitivne produkcije. Sve nabrojeno dakako ujedno i kaže, da kad bi netko danas kreirao identičnu muziku i snimio je, da bi ona zvučala sasvim drugačije, a koliko drugačije i da li bolje ili ne, to je nemoguće i pretpostaviti.


Secret Oyster – “Secret Oyster” aka “Furtive Pearl” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh