Mahavishnu Orchestra – “The Inner Mounting Flame”

Studeni – 1971.

Kad je Miles Davis izdao album „Bitches Brew“, otvorila se ogromna praznina koja će dobiti ime jazz rock, i dakako, kasnije se ustaliti u jednostavnoj riječi, fuzija. Svi akteri te čudnovate i velike priče su uskoro krenuli svojim putem i prvi val fuzije se počeo kotrljati kao lavina, koja je početkom i sredinom sedamdesetih zapljusnula medijsku scenu.

Jedan d sudionika nastanaka albuma „Bitches Brew“, je bio i mladi gitarista John McLaughlin, u kojem je Miles prepoznao ogroman potencijal, štoviše, čak mu je posvetio kompoziciju na tom albumu. Sama činjenica da netko svira s Miles Davisom je značila da su u budućnosti sva vrata otvorena, kako koncertna, tako i diskografskih kuća. A kad netko još uz to dobije da „veliki“ po njemu nazive kompoziciju i smjesti je na album kojim mijenja muzički svijet, onda ime leti u nebo.
Nesvjestan statusa McLaughlin napušta mentora i oformljava Mahavishnu Orchestra. Ima benda je našao u svom „duhovnom imenu, jer je bio sljedbenik gurua Sri Chinmoyja.

Okupivši (medijski) nepoznatu, ali priznatu ekipu, kreću s prvim nastupima na kojima bruse kompozicije koje je napisao McLaughlin. Otvaraju koncerte poznatim imenima i onda se događa nešto čudnovato. Bez interneta, koji nije postojao u to vrijeme, bez ikakve reklame, de facto samo usmenom predajom, proširila se vijest o „nekoj progresivnoj grupi koja kombinira jazz i rock“.


The Mahavishnu Orchestra – “Meeting Of The Spirits”

Auditorij se na koncertima počeo povećavati do točke koja nije do tada bila viđena u povijesti moderne muzike. Prije ulaska i neposredno nakon izlaska iz studija, grupa je nesvjesna svog statusa i dalje otvarala koncerte za glavne zvijezde, ali, u ne malom broju slučajeva, većina u gledalištu je bila u dvorani radi njih i ne rijetko se događalo da nakon njegovog nastupa dvorana ostane poluprazna, u nekim slučajevima i prazna.

U takvoj konstelaciji i nerazmjeru skromnosti i stvarnog stanja izlaz album prvijenac grupe Mahavishnu Orchestra „The Inner Mounting Flame“.

Album doslovno eksplodira na tržištu potvrđujući sve o čemu se govorilo i ispunjavajući sva očekivanja. Kako i ne bi kad je donio nešto novo, nešto veliko, svježe, do tada rijeko, ako ikako čuveno. (dakako, tu je bio i Tony Williams!). Ukratko, album je postao perjanica mladog pokreta koji je blendirao jazz i rock.

Nastao na zasadima „Bitches Brew“, album „The Inner Mounting Flame“ ide ogroman korak dalje i u sebi sublimira do tada nespojivo, za mase prihvatljivu verziju jazza i za odabrane, prihvatljivu verziju rocka.

Iako je McLaughlin kreator svih kompozicija na albumu, ostatak benda je ravnopravno sudjelovao u razvoju i brušenju finalnih verzija, tako da u biti cijeli album diše timskim kreativnim radom.

Iako velik, album „The Inner Mounting Flame“ predstavlja uvod u još veći, slobodno se može reći, ultimativni album ove provenijencije, „Birds of Fire“ s kojim Mahavishnu Orchestra potvrđuje svoj zvjezdani status.


Mahavishnu Orchestra – “The Inner Mounting Flame” / full album


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh