Crosby, Stills & Nash – “Crosby, Stills & Nash”

Svibanj – 1969.

album-art

00:00

Trebala je to biti još jedna u već popunjenom redu super grupa. David Crosby (Byrds, Buffalo Springfield), Graham Nash (the Hollies)i Steven Stills (Buffalo Springfield) su našli zajednički jezik i najavili osnivanje. Dakako, svi mediji su to popratili bombastičnim objavama i svi su željno očekivali prve rezultate. Već su prvi, nenajavljeni nastupi pred malim auditorijem nagovijestili da se rađa nešto veliko, no, da bi se to potvrdilo na globalnoj razini, bio je potreban album.

Svjesni toga, trio ulazi u studio i …

Na svjetlo dana izlazi „Crosby, Stills & Nash“, koji od prve zarobljava redom i top liste i kritičare i dakako auditorij. Možda po prvi put (do tada) da je pojam super grupa istinski opravdao svoj epitet.

S albuma su skinute singlice “Marrakesh Express” i “Suite: Judy Blue Eyes”, koje ne dolaze na prva mjesta, ali utiru put albumu, koji se smjestio na #6. mjesto Billboarda.


Crosby, Stills & Nash – “Suite: Judy Blue Eyes”

Trenutak izlaska albuma se poklopio s rađanjem svijesti da i Amerika može imati svoje „Beatlese“, drugim riječima, da se velike grupe mogu rađati i na domaćem (američkom) tlu. Kako su prije ovog albuma izašli albumi grupe Byrds, „Sweetheart of the Rodeo“ i grupe the Band, „Music from Big Pink“, „Crosby, Stills & Nash“ je zaokružio tadašnji izričaj na američkom kontinentu.

Album se prodao u više od četiri milijuna primjeraka, i dakako, dobiva x 4 platinastu certifikaciju.

Interesantno je kako je Neil Young došao u grupu. Po lansiranju albuma trio se pripremao za turneju, unajmili su bubnjara i basistu. Ukazala se potreba za klavijaturistom. Na sugestiju Ahmet Erteguna, vlasnika diskografske kuće Atlantic, zovu Neil Younga za to mjesto. Veoma se brzo pokazalo da je Young daleko više od „klavijaturiste“ u bendu.
No, to je neka druga, još ljepša priča.


Crosby, Stills & Nash – “Crosby Stills & Nash”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh