Crossroads Guitar Festival – Dallas, American Airlines Center / 20.&21. – Rujna-2019.

I Went Down to the Crossroads, Fell Down on My Knees…

Aerodrom u Dallasu, jutro poslije. Sati puta su pred nama, mislim si, taman dovoljno da sredim utiske i stavim ih na papir. Ali otkud započeti, moždane sinapse prespajaju flasheve i još nisam sigurna je li se sve zapravo i zbilo…

Tko me iti malo poznaje, reći će da sam uvijek zazirala od toga da me se označi nekom naljepnicom. Ne volim biti ni vaša, ni naša, ne krećem se u krdima, volim biti svoja i svakakva … . Takav stav u životu me liši nekih obaveza, daje mi slobodu. ali i izgradi zidove koje onda valja preskakati. Pomoću muzike dobijem krila i zidovi više ne postoje…

I zato, u ovom slučaju, neće mi niti malo smetati da me se obilježi kao nekog freaka koji je spreman skoknuti na drugi kontinent samo zbog koncerta. A to je, priznat ćete, već ozbiljna dijagnoza…

Čast mi je što smo bili dio muzičkog plemena koje jedan put u tri godine hodočasti na “Crossroads”, mjesto na kojem se traže putokazi kako nastaviti dalje.

I zaista, tako sam doživjela ovo iskustvo, na jednoj višoj duhovnoj razini, jer što može ako ne muzika (od svih vrsta umjetnosti) na jedan suptilan i nenametljiv način, ujediniti toliko ljudi na jednom mjestu i prenijeti im poruku ljubavi i razumijevanja. Za to nisu potrebne riječi, nije bitno tko si i otkud dolaziš, jer sve dok imaš antenu za pokupiti sve te dobre vibracije, budeš sretan čovjek.

Nađeš se konačno na mjestu gdje si sa svima na istoj valnoj duljini, a to je tako rijetko i utješno iskustvo…
Religija?
Ne, ne… , samo muzika, i to kakva muzika, kakva raskoš boja i nijansi zvukova od kojih ti cijelo tijelo zadrhti…

O festivalu i izvođačima

S obzirom na to da pišemo za Music LP Underground, za očekivati je da prosječni čitatelj zna osnovne podatke o festivalu pa ne bi trošila vrijeme na povijesne podatke, kao ni na kritiku izvođača, jer se nikada nisam smatrala pozvanom suditi o kvaliteti izvedbe. Svaka umjetnost je nemjerljiva i individualna sfera, svaka ima svoju publiku. Ono što se meni sviđa, ne mora se sviđati nekome drugome. Prema izboru slika u galeriji nasuprot line up-a navedenog niže u tekstu, jasno će vam biti tko je na mene ostavio najdublji dojam.

Najvrjedniji aspekt festivala je prilika poslušati inače nespojive suradnje koje se dogode jednom i nikada više. A po tome je Crossroads raj za izvođače… . Mladi su presretni ako dobiju priliku za sudjelovanje, jer to obično znači lansiranje njihove karijere u orbitu, srednjoj generaciji je to prilika za ostvarivanje novih suradnji, a veteranima potvrda koliki su odjeci njihovog cjeloživotnog davanja.

I sve to ide u humanitarne svrhe, za Crossroads Centar na Antigui koji je Clapton osnovao 1998. godine.

Petak, 20. Rujna

Citizen Cope
Eric Clapton & Andy Fairweather-Low
Gustavo Santaolalla
James Burton & Albert Lee
Jeff Beck
Jimmy Vaughan
Kurt Rosenwinkel with Pedro Martins
The Marcus King Band
Pedro Martins & Daniel Santiago
Peter Frampton
Sheryl Crow
Sonny Landreth

Subota, 21. Rujna

Buddy Guy
Doyle Bramhall
Eric Clapton & His Band with Alan Darby
Gary Clark, Jr.
James Bay
Keb Mo
Lianne La Havas
Los Lobos
Robert Cray
Robert Randolph
TBD Satellite
Tedeschi Trucks
Tom Misch
Vince Gill & Band


Festival u detaljima

– 2 dana festivala

– 14 sati neprekidne muzike na glavnom stage-u

– Glavni stage koji se rotira za 180 stupnjeva nakon svakog izvođača

– 2 mala stage-a koji osiguravaju kontinuitet izvedbi

–  850.000$ za EC Crossroads gitaru koja je prodana na aukciji u  Christie’s

– Preko 40 izvođača

–  Preko 20.000 posjetitelja

–  Voditelj Bill Murray

Crossroads Village

Ispred American Airlines Centra, svaki dan od podne, otvoreno je “koncertno selo” mjesto zamišljeno kao sajam za ljubitelje gitare. I u selu je postojala otvorena pozornica, na kojoj su se izmjenjivali manje poznati izvođači, a u šatorima su se mogle kupiti, isprobati, ili samo pogledati gitare svih velikih svjetskih proizvođača električnih gitara.

Centralni šator je bio rezerviran za eksponate Crossroads gitara, koje su dosadašnji izvođači (a prvenstveno Eric Clapton) poklonili kao donaciju za Crossroads Centar na Antigui. Najskuplja gitara je prodana za 850.000$. Clapton sada svira na novom Stratocasteru, ocrtanom kao slikarsko platno od slikara poi menu Crash, CRASHOCASTER -:) .

Za kraj

Mi smo imali nevjerojatnu sreću da smo dobili VIP ulaznice od našeg dragog prijatelja Yarda Gavrilovića, glavnog tehničara za bubnjeve, kojeg smo upoznali nekada davno na jednom od koncerata. To je čisti dokaz u koje vas visine jedan osmjeh, jedan razgovor, jedan običan koncert mogu odvesti. Ovo “ja” iz početka teksta se neminovno pretvorilo u “mi” jer bez moje bolje polovice ne bi bilo baš toliko muzike u mom životu, pa zato prigodno:

Neško je onaj desni!

Dragi moj Neško,

I poslije “Crossroadsa” idemo naprijed,

Za nas nema straha,

Nek ti je sretna još jedna,

Godišnjica braka 🙂

Cavtat, 24.9.2019

na vrh