Blue Cheer – “Vincebus Eruptum”

Siječanj – 1968.

U eksploziji bezbroj pravaca, derivata proizašlih iz bluesa, Blue Cheer su veoma brzo stekli kultno sljedbeništvo svojim energičnim i nadasve neobičnim, za to doba, nastupima. Radilo se o tome da su do krajnjih granica napregli formu koja je evoluirala iz sata u sat i na taj otežani izričaj dodali furiozne rifove.

Stoga nije ni čudo da je njihov ulazak u studio za snimanje prvog albuma bio popraćen s velikom medijskom pažnjom.

Kad je izašao “Vincebus Eruptum” je potvrdio sve i nadasve opravdao očekivanja. U sebi je nosio embrija nekoliko smjerova koji će potom eksplodirati, a neki se protegnuti do današnjih dana kao evoluirani derivati istog.


Blue Cheer (Eddie Cochran) – “Summertime Blues”

Ako se spomene da je “Vincebus Eruptum” u sebi nosio zametke Havy Metala, Acid Rocka, Stoner Rocka, Garažnog Rocka, Psychedelic Rocka, pa i eksperimenta, onda se tek shvaća volumen i značaj ovog albuma po legislativu muzike prošlog stoljeća.

Album je naišao na nepodijeljene simpatije kako kritike, tako i publike, stoga nije ni čudno da je album po izlasku zasjeo na top liste. Na Billboardu došao do #11. mjesta, dok je obrada Cochranove kompozicije “Summertime Blues” ušla na Top 20 Billboarda.

Pored epiteta kojeg mu je dao Billboard u recenziji, “the epitome of psychedelic rock”, album se dići i priznanjem on line muzičkog servisa Rhapsody, koji ga smješta na listu “10 Essential Proto-Metal Albums”, s obrazloženjem da je bend “not only inspired the term ‘power trio’, they practically invented heavy metal!”


Blue Cheer – “Vincebus Eruptum”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh