Eddie Cochran
1938. – 1960.

Travanj – 1960.

Tog Travnja 1960. godine, auditorij ranog rock’n rolla je bio zavijen u crno. Jedan od idola je izgubio život, u prometnoj nesreći, kad se taksijem vozio na koncert. Vozač je izgubio kontrolu i udario u drvo uz cestu. Eddie Cochran je od siline udarca izletio kroz prozor auta i prizemno s teškim ozljedama na obližnju livadu. Svi napori doktora u bolnici su bili uzaludni.

Raymond Edward “Eddie” Cochran je rano počeo svoje bavljenje glazbom. Osnivao je bendove, ali s njima nije uspio postići ništa vise od lokalnog statusa i slave u okvirima gradskih granica.

To je potrajalo sve dok 1958. godine ne izdaje pjesmu „Summertime Blues“, s kojom instant dolazi na sve moguće top liste. Iako sastavljena od samo par akorda i jednostavne melodije ili baš radi toga, ova pjesma utječe na ogroman krug muzičara koji su bili u potrazi za svojim izričajem. Njen je utjecaj bio toliki da su je obradile redom sve poznate veličine šezdesetih, odajući time neposredno priznanje ovom autora (Eddie je u stvari bio ko-autor ove pjesme!).


Eddie Cochran – “Summertime Blues”

Danas možda najpoznatija obrada je osvanula na albumu „Live at Leeds“, grupe Who, koja joj je osigurala dug život i potvrdila besmrtni status.

Eddie u svojoj karijeri nije imao puno hitova, („C’mon Everybody“, „Somethin ‘Else“, „My Way“, „Weekend“, „Teenage Heaven“, „Sitting in the Balcony“, „Three Stars“, „Nervous Breakdown“, te posthumno objavljena „Three Steps to Heaven“), ali ni oni nisu redom osvajali top slite. Na drugu stranu, njegova legislativa i status ranog rock’n rollera mu i danas priskrbljuje poštovanje kad se o njemu razgovara.

Eddie Cochran je bio prvenstveno teen idol i jedan od nositelja ranog rock’n rolla, te mu i s te strane pripadaju krediti za sve što se nakon njegove smrti događalo na svjetskoj sceni.
Danas časna starina u vitrini muzeja, evocira dane kad je rock’n roll bio nevin, kad je DDT bio neophodan za čuvanje usjeva, a duhan poželjan za zdravlje nacije.

Nekada bilo!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh