The Cavern Club!

Siječanj – 1957.

The Cavern Club u Liverpoolu otvara svoja vrata!

Teško da je ikome bilo u tim trenucima jasno što će taj običan, „svakodnevni“ čin značiti za muziku dvadesetog stoljeća. Po samom otvaranju klub postaje središte muzičkih događanja Liverpoola, te uskoro postaje statusni klub. Drugim riječima, ako grupa nije nastupila u njemu, nije ni postojala.

Iako otvoren kao jazz klub, počinje uvoditi skiffle grupe na svoju pozornicu, da bi ekspanzijom pop muzike i supkulture koja ju je pratila, The Cavern Club dobio na važnosti u rock krugovima, postaje „meka“ ranog rock miljea. Utjecaj je proširio van gradskih granica, te je sve više bendova iz susjednih gradova počelo nastupati u njemu. Dnevno je znalo biti i do četiri koncerta, a uobičajeni ritam su bile dvije grupe u jednom danu ili večeri.

Često su koncerti bili i u toku dana, pa čak i u jutarnjim satima, kako bi svi školarci imali priliku vidjeti svoje buduće idole.


The Beatles – Live at the Cavern Club / Liverpool – 1962.

The Cavern Club su ipak u svijetu proslavili The Beatlesi, koji su u njemu doslovno počeli svoju karijeru i pohod na svjetske top liste. Kako su Beatlesi postali planetarno popularni i histerija koja je vladala za njima je dotakla sam klub, te je broj koncerata u to vrijeme smanjen na jedan po večeri i odabir je bio veoma pažljiv. U klubu su nastupili samo oni za koje se sigurno znalo da su „sljedeća stvar“, te da im je prvi album u tijeku nastanka.

Nema smisla nabrajati na ovom mjestu koji su sve sastavi prodefilirali kroz ovaj klub, u biti, bilo bi daleko jednostavnije nabrojiti one koji nisu tu nastupili. A s Otoka, osobno, ne znam ni jedan veliki bend koji tu nije nastupio. Interesantan u ovom kontekstu je Ringo Starr, koji je u njemu sa svojom grupom Rory Storm and the Hurricanes nastupio prije The Beatlesa (koji su svoje prve nastupe  u klubu imali sa Pete Bestom na bubnjevima!)

S druge strane, Lennon i McCartney su svoj prvi nastup u klubu imali kao članovi skiffle benda Quarrymen. Tu je Lennon pokazao karakternu crtu koja ga je krasila cijeli život. Naime, u klubu se toleriralo izvođenje skiffle muzike, ali ne i rocka. (U to vrijeme rock je bio u „teškim“ povojima i prezren od svih, kao prirepak bluesa, koji je pak desetljećima bio ignoriran kao zabava za niže slojeve)


Lennon je u sred koncerta Quarrymena počeo sam izvoditi Elvisovu kompoziciju “Don’t Be Cruel” i prisilio druge da ga prate. Vlasnik mu je ljutito doturio poruku da prestane s „rock ‘n roll sranjem“. Lennon  ga je ignorirao i nastavio!

Povijest ovog kluba je prebogata ovakvim i sličnim primjerima u kojima se rađalo novo s bezbrojnim izričajima koji će odvesti muziku dvadesetog stoljeća u visine u kojima nikad muzika nije bila, niti će više biti.

Svemu dođe kraj pa tako i ovom klubu, svoja je vrata zatvorio u Ožujku 1973. godine. Posljednji bend koji je nastupio te večeri prije zatvaranja bio je Focus, tada na vrhuncu svoje kreativne snage i popularnosti.

Klub ponovo otvara svoja vrata u Travnju 1984. godine, kad je pažljivo rekonstruiran, prema originalnim nacrtima. Čak su upotrjebljene i originalne cigle koje su krasile zidove “starog” kluba.

Danas je klub povijesno mjesto i meta hodočašća ljubitelja muzike, mjesto gdje se evociraju uspomene na svjetlu prošlost.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh