Big Big Train – “Merchants Of Light”

Stvarno veliki vlak

«U obmani živi onaj koji u životu ne vidi ništa veliko, ništa divno.»
Anatole France (1844-1924)

S obzirom na činjenicu da je većina tradicionalnih, ali i modernih, prog rock sastava britanska, žanrovski se taj izraz doživljava kao karizmatsko povezivanje ranih Genesis i klasičnih Yes, te povremeno Jethro Tull, s nešto Pink Floyd melankolije, obogaćeno modernom dinamikom i suvremenom produkcijom, to je ipak osnova koja definira karakter većine današnje prog scene.

No, bez obzira na takav karakter, esencija žanra svodi se na maštu i emocije koje nose glazbu izvan dosega zabave, više u umjetničko područje.

Unutar tih okvira, Big Big Train čvrsto se utvrdio kao jedan od najimpresivnijih i najpopularnijih progresivnih rock sastava danas, kojeg su 1990. godine formirali Andy Poole i Gregory Spawton u Bournemouthu, Engleska.

Svih ovih godina grade vlastiti izraz, izdajući albume s vremenom sve češće, te pojavljujući se redovito na koncertima, u novije vrijeme nezaobilazno na svim značajnijim prog festivalima, postupno stvarajući spomenutu reputaciju.

U vrijeme kada ego tripovi izgleda vladaju na prog sceni, ovo je jedan od primjera stvarnog timskog rada. Jedinstvena kemija ovog sastava je rezultat stalne evolucije od svog osnutka, što je važan element za dugovječnost svake glazbene suradnje, a Big Big Train je uveliko i dalje zadržao taj temeljni osjećaj identiteta. To nije samo instrumentacija ili jedinstveni izraz; to je njihov pristup sastavu i viziji glazbe, njihov tematski sadržaj i fokus njihovog pisanja pjesama.

Iako s promjenjivim kadrovskim linijama i često s gostujućim glazbenicima, trenutnu okosnicu sastava čine Robin Armstrong (gitara i klavijature), Nick D’Virgilio (bubnjevi), Dave Gregory (gitara), Rachel Hall (violina i vokal ), David Longdon (vokal, flauta, klavijature i gitare), Danny Manners (klavijature i bas), Rikard Sjöblom (klavijature i gitare) i Gregory Spawton (bas, gitara i klavijature).


Big Big Train – “Experimental Gentlemen (Part Two: Merchants Of Light)”

Njihova glazba više-ili-manje predstavlja sve što je bilo sjajno u prog rock pokretu sedamdesetih godina, pa i kasnije, kombinirajući sve značajke žanra, izražavajući zajedničke ideje i vrijednosti koje se temelje na poznatim prethodnicima ili modelima.
Neodlučno koketirajući između neoprog i retroprog stila, neprestano dodajući neke nove elemente, ali istovremeno održavajući razinu nenametljive suptilnosti, razvili su vlastiti glazbeni izraz, koherentan i dosljedan, kompleksan i pompozan, no nikad pretenciozan.

Sljedeći epsku progresivnu formulu, kreirajući vlastiti zvuk u prepoznatljiv zaštitni znak, ritam, boja i struktura njihovih pjesama je nešto što zaslužuje biti istaknuto.

Lirska kvaliteta tekstova je neupitna, tekstova koji su dobrim dijelom utemeljeni u povijesti, pripovijedajući o razdobljima prolaska, kraju velikih i malih carstava i učincima društvenih promjena na one koji se ne mogu ili ne žele prilagoditi.
Prvenstveno se okreću povijesti engleske industrijalizacije krajem 19. stoljeća, omiljenoj temi glavnog tekstopisca Spawtona. Kao da oživljavaju nacionalnu povijest tako što će je prenijeti glazbom i stihovima, tvoreći svojevrsne moderne urbane mitove.

Ovaj konceptualni pristup donekle određuje i ukupan glazbeni dojam, jer se dobiva umjereno ekscentrični pučko-viktorijanski karakter glazbe.


Big Big Train – “Swan Hunter”

Izlazak sastava iz studija posljednjih nekoliko godina, računajući od dolaska Davida Longdona, rezultirao je prvim live izdanjem “Stone & Steel”, dobro prihvaćenim kako od strane kritike tako i publike. No, ovaj, drugi po redu, live album “Merchants Of Light” jednostavno je briljantan dokument sastava na svom vrhuncu, vrhuncu u smislu kreativnosti, zrelosti pisanja i glazbenih izvedbi.
Snimljen je tijekom nastupa u Cadogan Hall, London u jesen 2017. godine, te objavljen 27.07.2018. kao trostruki vinil i dvostruki CD, sa 16 izvedenih kompozicija odabranih s prethodna četiri studijska albuma: “Grimspound”, “Folklore”, “English Electric” i “The Underfall Yard”.

Ono što prvenstveno karakterizira ovaj album, i time ga izdvaja od većine drugih live albuma rock glazbe, jest vrlo uravnotežen izbor pjesama, čist zvuk besprijekornog nastupa, savršene performanse i kvaliteta snimanja, te vrhunska produkcija. Iako izvrsno izveden i produciran, osjeća se kao live album sa svom toplinom živog nastupa i s mjerom prošaran prirodnim nedostacima prisutnim u live izvedbi, jer bi se u suprotnom, stekao dojam studijskog albuma.

Pjesme su svedene na novu dubinu i dimenziju, protkane jasnim iako složenim sazvučjem, dok se prisustvo svakog glazbenika osjeća strasno. Sve ostalo je očekivano, s obzirom na njihova besprijekorna studijska izdanja, čime se dobilo vrhunsko glazbeno djelo u svakom pogledu s veličanstvenim pjesmama i uzvišenim aranžmanima, nudeći širok spektar raspoloženja od melankolične nostalgije do živahne instrumentacije.

“Merchants Of Light” nije samo live album, to je jedinstveno osjetilno iskustvo.

Vjerujem u glazbu na način na koji neki ljudi vjeruju u bajke. Za mene glazba ovog sastava predstavlja alegoriju moderne glazbe, a njihov pastoralni progresivni rock postao je bitan dio mog života posljednjih pet ili šest godina.

No, očito prava osobnost ovog sastava dolazi do izražaja tek na njihovim nastupima. Stoga ne čudi da su ove godine ponovno nominirani i to ovaj put za dvije nagrade Progressive Music Awards, za omot godine (omot albuma “The Second Brightest Star'” i događaj godine (Cadogan Hall nastup).

Nadajmo se da će konačno organizirati svjetsku turneju, tako da i mi ostali možemo uživo doživjeti euforiju njihovog nastupa.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh