Pete Shelley
1955. – 2018.

Prosinac – 2018.

U 63.-oj godini života, preminuo je Pete Shelley, vokal i skladatelj grupe Buzzcocks.
Uzrok smrti, srčani udar!

Još su bila svježa sjećanja, kad je Buzzcocks bio headliner SuperUha. Svojim su energičnim nastupom zapalili gledalište i ostavili svoj pečat na ovaj festival.
Godinu i par mjeseci nakon njega, stiže vijest da je Pete otišao.
Tužno!

A počelo je sedamdesetih prošlog stoljeća kad su Buzzcocks uz Clash i the Sex Pistols pomeli dinosauruse rocka koji su živjeli u svojim dvorcima okruženi samodopadnošću i egom koji je nadvisivao kule koje su ih omeđivale. Rušeći sve ograde pred sobom, tri velika punk banda su doslovno preko noći okrenula svijet muzike „upside down“.

Bend su 1975. oformili Shelley i Howard Devoto, no ubrzo Devoto odlazi te Shelley preuzima na sebe vodstvo grupe, ali i kompozitorski dio.

Prvi EP album, “Spiral Scratch” izdaju 1977. godine, dok dugosvirajući “Another Music In a Different Kitchen” izdaju sljedeće godine. Album se čak penje na UK top listu.

Tijekom sedamdesetih povremeno dolaze top liste, ali njihovo najubojitije oružje su bili živi nastupi na kojima su doslovno “rasturali“.

Iako su za divno čudo pored UK sljedbeništva imali i Američko, nažalost prodaja albuma nije slijedila taj trend. Bili su jedan od onih sastava “kojeg svi vole, ali nitko ne kupuje njihove albume

Pete Shelley napušta matičnu grupu 1981. godine, nakon što je godinu ranije izdao solo album. Svojim drugim solo ostvarenjem, “Homosapien”, debelo se odmakao od legislative matične grupe, pa čak i svog solo rada, uvodeći u izričaj naglašenu ulogu sintesajzera i ritam mašine. Za razliku od muzike, njegova lirika je i dalje bila oštra i beskompromisna.

Shelley se ponovo pridružio svojoj grupi Buzzcocks 1989. godine, te izdaju četvrti studijski album “Trade Test Transmissions”, 1993. godine.

Od tada pa sve do današnjih dana Pete Shelley nastupa s matičnom grupom i izdaje albume, posljednji 2014. godine, “The Way”.

R.I.P.!

 

Povezani članci