Felix Pappalardi
1939. – 1983.

Travanj – 1983.

Felix A. Pappalardi je ubijen u svom stanu na Manhattnu. Presudila mu je vlastita žena koja ga je našla s tuđom u krevetu.
Klasika!

I da ironija bude još veća, pištolj koji mu je presudio je bio njegov dar supruzi od prije par mjeseci. Toliko o životu i njegovim pričama.

Felix Pappalardi je bio osebujna i nadasve svestrana osoba. Uspijevao je u svemu čime se bavio. Od sudjelovanja u prvim bendovima, s kojima je stjecao lokalnu “slavu”, pa do angažmana s velikima, što mu je donijelo svjetsku slavu.

Iako je završio klasičnu muzičku školu, University of Michigan, nije se posvetio tom smjeru muzike jer je u međuvremenu već bio veliko ime kao producent Greenwich Village folk scene. Greenwich Village je u to doba bio centar folk scene, ne samo u Americi, nego i u svijetu. Uspjeti u Greenwich Villageu značilo je samo jedno, životni uspjeh i dakako zagarantiran proboj na sva svjetska tržisšta.

Felix će u povijesti muzike ipak ostati upamćen po dvije stvari, kao producent grupe Cream i kao basista i kompozitor grupe Mountain.

S grupom Cream je prošao sve što jedan producent može proći, i album “Disraeli Gears” naveliko duguje svoje postojanje njemu. Jer on nije bio samo producent, sudjelovao je u kreaciji instrumentala, pisao/dopisivao stihove, njegova supruga Gail Collins je s Eric Claptonom napisala veliki hit grupe Cream, “Strange Brew” i naposljetku, svojom je ingenioznošću za mix pultom determinirao album.

Kako je u to vrijeme sudjelovao u mnogim događajima, poglavito u studijima, sprijateljio se s Leslie Westom. Pada odluka o osnivanju benda. Grupa Mountain uzlijeće ravno u nebo po samom osnutku i stječe status američkog pandana grupe Cream. Iznjedrili su veliki hit, “Mississippi Queen”, ali njihova je veličina bila u koncertima.

Iako su im albumi redom obilovali kvalitetnim materijalom, njihovi su koncerti bili doživljaj za sebe. Nažalost, to je imalo svoju cijenu, Felix bio prisiljen se povući s aktivne scene radi oštećenja sluha.

Nastavio je raditi kao producent s najvećim imenima rocka svog doba, sve dok ga metak kojeg je sam kupio nije preusmjerio na groblje.

R.I.P.!

Povezani članci