Steve Albini
1962. – 2024.

Svibanj – 2024.

Steve Albini je američki producent, glazbenik i novinar, koji je svoju karijeru započeo početkom 80’ih, gdje je pisao za lokalne punk fanzine, te na takav način stekao reputaciju osobe koju ili volite ili mrzite.

Inspiriran imenima poput Public Image Ltd, Killing Joke, Cabaret Voltaire, The Cure ubrzo osniva svoj bend Big Black, te ’82. godine objavljuje prvi album, EP „Lungs“.

Trebam napomenuti kako je sve instrumente odsvirao Albini, dok je za bubnjarski dio zadužena “Roland”; ritam mašina TR-606. Uglavnom, nalazilo se svega: sličice Bruce Leea, kondomi, kovanice (sitniš), komadi žice, papirnata maramica. Na tom prvom albumu, Albini je dao do znanja s kim imaju posla

Ubrzo se pridružuju Jeff Pezzati (bas), Santiago Durango (gitara) i Pat Byrne (bubnjevi).

Big Black objavljuje po nekoliko EP-a, singlova, te pred kraj, svoj najbolji album, „Songs About The Fucking“.

Album je bez kompromisa prema tadašnjim trendovima, bio sirov i brutalan, razlog razilaženja bio je, kako su sami rekli: “Nismo htjeli biti popularni!”

Nakon razlaza Big Black, Albini je radio na projektima kao što su Rapeman, Shellac, te kao producent radio je s imenima poput P.J. Harvey, Page & Plant, The Stooges, Neurosis, Helmet, Jesus Lizard i Nirvana (album „In Utero“, što je zapravo priča za sebe).

Da je Albini tip osobe koja ne šljivi za pravila i norme, potvrdio je u svojim člancima u kojima je izrazio svoje nezadovoljstvo, bila to glazbena industrija, način produkcije, festivala i drugih glazbenika.

Za kraj, sve što se može reći za Albinija je citiranje njegove izjave: “Pop glazba je za idiote!”


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci