Geordie Walker
1958.
2023.

Studeni – 2023.

Kevin Walker, znan kao Geordie Walker je bio gitarist kultnog britanskog post-punk sastava Killing Joke, koji je uz Public Image Ltd., Joy Division i Souxie & Banshees jedan od ključnih bendova tog žanra.

Sam Geordie Walker je kao gitarist pokupio izričaj tih bendova, te ga je podigao na višu razinu, zbog čega ga citiraju kao utjecaj, Metallica i Nirvana (čija je pjesma „Come As You Are“ bazirana na riffu pjesme Killing Joke „Eighties“), te Helmet, dok ih bendovi kao što su Ministry, Nine Inch Nails smatraju rodonačelnicima svog glazbenog pravca, industrial rocka.

Uz Killing Joke, Geordie Walker je bio uključen u projekte kao što su Murder, Inc., The Damage Manual, kojeg su uz njega činili kolege iz Killing Joke i članovi Public Image Ltd., Ministry i Revolting Cocks, te ultimativna super grupa Pigface.

Da je “meštar od gitare”, govori činjenica da je naštimao svoju gitaru da ima cijeli ton niže od standarda, što je bilo poprilično neobično u 80’ima, a on sam, Geordie Walker, je kazao: “Ako pritisnete akord i prijeđete na prijelaz, on savija svih šest nota odjednom, i to je vjerojatno jedan od neobičnijih aspekata moje tehnike. Ako želite postati tehnički superioran – stvari poput pojačane četvrtine i sedmice, imaju određeni “uznemirujući” učinak, pomalo poput trnaca u kralježnici. Idem na mnoge takve u svojim strukturama akorda.”

Za kraj, da je Geordie Walker odličan gitarist, govori činjenica da je Jimmy Page, bio impresioniran bendom, i to upravo zahvaljujući njegovim zvukom gitare.

Što reći, nego pametnom više nego dovoljno.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Povezani članci