Foo Fighters – “The Colour And The Shape”

Svibanj – 1997.

Grupa Foo Fighters snima drugi album “The Colour and the Shape”.

Istinu za volju, ovo je u biti prvi pravi album grupe, jer prethodnik, prvijenac istog naziva je u biti bio skup demo snimaka frontmana David Grohla i Barrett Jonesa uz malu asistenciju Greg Dullija u jednoj pjesmi.

Bez ikakvih ambicija album je kao takav lansiran i kao u nekom filmu, eksplodirao u medijima i na top listama.

Ohrabreni uspjehom, duo formira bend Foo Fighters i ulaze u studio. I tu su tek počeli na površini plivati problemi, koje nitko nije očekivao. Sve su snimke bile siromašne, u njima nije bilo one prepoznatljive energije, pa i međuljudski odnosi su se pogoršavali kako je vrijeme odmicalo i nezadovoljstvo raslo.


Foo Fighters – “Monkey Wrench”

Prvi “puca” bubnjar William Goldsmith, jer je Grohl sam snimo neke bubnjarske dionice. Napušta set i potom samu grupu. Album se ponovo snima, sve bubnjarske dijelove je snimio novi bubnjar  Taylor Hawkins uz asistenciju Grohla, te se u finalu pozva producent Gil Norton, … .
Baš se taj korak u konačnici pokazao kao najsudbonosniji po sam album. Gil je pjesmama dao prepoznatljiv pečat, kanalizirao pomalo zbrkani izričaj i što je najvažnije, ujednačio pjesme da su mogle stati poslagane na jednom mjestu, a ne da „bodu“ jedna drugu.


Foo Fighters – “Everlong”

I pored sveg angažmana izlazak albuma je sa strane sudionika dočekan s podozrenjem i krajnjim oprezom. No, sve je to bilo za ništa, preko noći je u vodu palo sve negativno vezno za njegovo nastajanje, jer album je postao instant hit, kako među kritičarima, tako i među publikom, koja je masovno počela kupovati ovo izdanje. Brojka se zaustavila na impresivnih dva milijuna kopija samo u Americi.

Isto tako, album je bio nominiran za Grammyjevu nagradu za album godine.


Foo Fighters – “My Hero”

Sve u svemu, “The Colour and the Shape” postaje kamen temeljac karijere ovog benda i okosnica svih velikih koncertnih nastupa. S njega su skinute tri singlice, “Monkey Wrench”, “Everlong” i “My Hero”, koje svaka za sebe krče put prema Top 10 i samim time guraju album prema vrhovima top lista.

Foo Fighters su ovim album uzletjeli nebu pod oblake, a koliko je to visoko dokazuje i činjenica da su napunili Wembley Stadium i to dva dana za redom!


Foo Fighters – “The Colour And The Shape” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci