Gong – “The Universe Also Collapses”

Svibanj – 2019.

I pored neprestanih personalnih promjena, pa i smrti osnivača Daevid Allena, grupa Gong nastavlja s radom. Normalno, njihov je rad u potpunosti ispod svih reflektora današnje medijske scene, jer odavno nisu IN , a ni u modi, da bi se netko mogao hvaliti, “ja slušam Gong!”.

Nekada nije bilo baš tako, ali o tome nema smisla lamentirati, kao ni za prolivenim mlijekom. No, za znalce i ljubitelje muzike, vijest koja je usljedila je bila velika vijest.

Dakle, Gong se probudio iz kratke hibernacije, u koju je ušao nakon turneje po objavi posljednjeg albuma 2016. godine, “Rejoice! I’m Dead!”, koji je prikazao grupu u sjajnom izdanju.

U biti, Gong je ponovo uzletio od kako mu se pridružio Kavus Torabi, gitarista i vokal, koji iza sebe ima bogato prog/underground iskustvo (Cardiacs, Knifeworld , Guapo,..). Kavus je u grupu donio frišku krv i adrenalin kojeg su odavno iscijedili. Nije ni čudo stoga da je album “Rejoice! I’m Dead!” izašao van underground krugova i nakratko podsjetio na zlatne trenutke progresivne muzike koja je dominirala main streamom.


Gong – “The Elemental”

Kako je Daevid Allen preminuo, Kavus se nekako nametnuo kao glasnogovornik grupe (ne i lider, jer grupa još uvijek njeguje šezdesetosmaški pristup umjetnosti!).

U najavi ovog albuma Kavus je izjavio:
“We wanted to make what we thought of as the ultimate psychedelic rock album.The word ‘psychedelic’ gets bandied around a lot, and a great deal of the stuff that gets called psychedelic nowadays doesn’t match up to the description. I want to hear music that makes me feel like I’m on drugs.”.
Potom nastavlja: “We wanted to put Gong back at the heart of being an absolutely psychedelic band. From the start we wanted to make delirious, psychedelic, head music that you could actually dance to!
It’s not a prog record, it’s not a jazz fusion record – it’s a psychedelic record.”


Forever Reoccurring

Uz Kavusa u grupi su još Fabio Golfetti, gitara, Dave Stuart, bas, Ian East, saksofon i Cheb Nettles na bubnjevima. Na turneji koja je usljedila po izlasku albuma, pridružio im se Ed Wynne (Ozric Tentacles), koji je tom prilikom promovirao svoj solo album “Shimmer Into Nature”.

Dakle, sve je jasno, a još jasnije postaje kad se vidi lista kompozicija na albumu. Otvara ga “Forever Reoccurring” u trajanju od 20 (dvadeset) minuta!!
Poslastica za sve!


Gong – “The Universe Also Collapses” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci