Gryphon – “ReInvention”

Kolovoz – 2018.

Kad su davne 1974. godine izdali album „Red Queen to Gryphon Three“, grupa Gryphon se upisala u privilegirane prog orijentirane grupe koji su zauzeli mjesta na vrhovima izričaja.

Iako instrumentalni, oslonjeni na mediaeval, kako esencijalno, tako i u prezentiranju svojih ideja, grupa je svojim radom priskrbila malu, ali odanu bazu sljedbenika. Kako i ne bi kad su povremenim izletima ugrožavali i neprikosnovene Gentle Giant na njihovom terenu.

Nastavak rada je bio isto tako uspješan, iako nikad nisu uspjeli nadmašiti visine albuma „Red Queen to Gryphon Three“. No, i tada je Gryphon briljirao, polako ali sigurno okrećući se čistom izričaju, odmičući se od kombiniranja s aktualnim trendovima.


Gryphon – “Sailor V”

I tako dolazimo do 2018. godine, kad grupa nakon godina najavljivanja novog albuma i povremenih koncerata nakon ujedinjenja, izdaje album „ReInvention“.
Malo je tko očekivao nakon toliko vremena, a prošla je ravno 41. godina od posljednjeg izdanja („Treason“, koji je izdan 1977. godine), da će grupa smoči snage nastaviti i kreirati smislenog nasljednika opusa iz sedamdesetih.

No, po tko za koji put su se predviđanja pokazala bespredmetna. Gryphon je isporučio briljantan album, u potpunosti oslonjen na mediaeval, odsviran većinom na instrumentima iz tog doba, dakako uz modernu produkciju. Ukratko, Gryphon još uvijek zvuči kao Gryphon, kakav je nekad bio i kakav će vjerojatno i ostati. I da, svojim su izričajem ipak zauzeli ugodan položaj samostojnog benda sa svojim žanrom (sorry Fairport Convention , sorry Renaissance , sorry It a Beautiful Day i posebno sorry Magna Carta, .… )

Teško je u ukupnom opusu kategorizirati pojedina izdanja, jer ni stilski nisu ista, ali u nekom grubom ocjenjivanju album „ReInvention“ zauzima jedan od vrhova opusa.


Gryphon – “ReInvention” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci