Gryphon – “Red Queen to Gryphon Three”

Prosinac – 1974.

Progresivni folk (diskutabilan termin u ovom slučaju!), kao grana sveprisutne progresive tog doba, je imao svoje predstavnike i perjanice. Jedna od njih je definitivno bila grupa Gryphon, koja se već prvim albumom nametnula kao svjetionik pokreta. No, trebao je proći još jedan album da bi se ustoličila na tron i na sebe skrenula poglede ne samo prog folk orijentiranog auditorija.

Trećim albumom “Red Queen to Gryphon Three” grupa Gryphon plovi na vrhuncu kreativnog djela opusa povlačeći za sobom nebrojeno bendova koji crpe inspiraciju iz njihovog izvora.

Ako se spomene da je i neprikosnoveni Gentle Giant bio „ugrožen“ na svom teritoriju postojanjem ovog albuma, ali i pristupom grupe u cjelini, da je rani Yes direktno pio s izvora zvan Gryphon, da je elokventna fuzija zauzela centralno mjesto i prije nego li je ona općepoznata jazz rock fuzija zavladala svijetom, … , onda smo spomenuli samo dio legislative ove grupe i pogotovo ovog albuma.


Gryphon – “Opening Move”

Album “Red Queen to Gryphon Three” je konceptualni album i bazira se na šahu, odnosno smislom igre koja svoje postojanje i preslike nalazi u svakodnevnom životu i pogotovo u visokoj politici. No, za razliku od okruženja koje je lirikom pričalo, a muzikom podcrtavalo, Gryphon isporučuje u potpunosti instrumentalni album, muzički sastavljen od bledna medievala, renesanse, folka i dakako, jazza promiješanog s rockom.

Album se nakon pola stoljeća od izlaska sluša s lakoćom, samo mu se skine arhaična patina produkcije.

Po nekima onda i mnogima danas, album “Red Queen to Gryphon Three“  je remek djelo epohe, sa svim svojim manjkavostima. (uostalom ni Mona Lisa nije savršena!).

Potvrda tome je sama percepcija albuma koja ga danas smješta uz bok albuma „Tick as a Brick“!

Tko ne vjeruje, cijeli album je dolje, pa, …. .


Gryphon – “Red Queen to Gryphon Three” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci