Mike Oldfield – “Hergest Ridge”

Kolovoz – 1974.

Mike Oldfield izdaje drugi album „Hergest Ridge“.

Album je imao nezahvalnu ulogu nasljednika internacionalnog mega hita „Tubular Bells“.

Sam uspjeh prvijenca je iznenadio i Oldfielda, koji inače nije bio sklon medijima i publicitetu, te se u potpunosti povukao na jedno imanje, po kojem je nazvao svoj drugi album. U stvari, originalno ime je poteklo od brda na kojem se imanje nalazilo.

Album „Hergest Ridge“ se po izlasku penje na prvo mjesto UK top liste, no, onda je uslijedilo nešto što se ne vidi baš tako često. S prvog mjesta ga je skinuo prethodnik, „Tubular Bells“, koji se vratio na staru poziciju i time donio presedan na komercijalnom rock tržištu. U stvari, prije ovog slučaja, slično se dogodilo samo kod Beatlesa i Bob Dylana.


Mike Oldfield – “Hergest Ridge” / Part One

Mike Oldfield – “Hergest Ridge” / Part Two

„Hergest Ridge“ i pored svoje kompleksnosti, nije uspio nadmašiti prethodnika, pogotovo ne u šarmu kojim je ovaj obilovao. Tek trećim albumom „Ommadawn“, Oldfield kreće u krčenje novih prostora i širenju horizonata. Ovo dakako ne znači da je „Hergest Ridge“ loš album, to nikako.

Jednostavno, „Ommadawn“ je nastavio uzlaznu kreativnu putanju debut albuma „Tubular Bells“, kao da „Hergest Ridge“ nije ni postojao.

I tu svaka priča završava.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci