Dave Grohl – “Play”

Kolovoz – 2018.

Iako je najavljivao i potvrđivao, ipak je bilo pomalo nestvarno da danas netko napravi ovakav korak, korak koji be se mogao nazvati “povratak u budućnost”, jer Dave gazi tragovima davno zaboravljenog izričaja koji je carevao u prošlom stoljeću, a zvao se progresivni rock.

Daleko od toga da prog ne postoji danas, no forma je evoluirala do te mjere da u nekim segmentima ozbiljno dotiče nekadašnji main stream. No, ovo je neka druga i veoma kompleksna priča koja ne staje u par redova teksta.

Uglavnom, David Grohl je sebi priuštio luksuz i to zato, kako je izjavio, “jer može”. S tako bogatom poviješću iza sebe David Grohl može sebi priuštiti puno toga. No, ono što je izdao, malo tko je očekivao.

Desetog Kolovoza je lansiran dokumentarac “Play”, koji se sastoji iz dva djela, a u kojem je Grohl predstavio svoj novi muzički “komad” istog naziva, “Play”. Radi se o kompoziciji koja u tradiciji blistave prošlosti rocka traje 23 minute. Sve instrumente svira sam Grohl.

U snimanju filma pomoć mu je pružio Mark Monroe, (Sonic Highways).

Dakako, video prezentacija je vrhunska, tako je u “filmu” David montažom multipliciran i u kadru je kompletanbend“.

David Grohl i progresivna muzika ipak se do sada nisu često sretali. Kompozicija “Play” upotrebljava koncept kojeg je prvi na svjetlo dana donio Mike Oldfield sa svojim prvijencem “Tubular Bells”.

Vjerujem da je nepotrebno napominjati da je produkciju, mastering i sve tehničko vezano za ovaj projekt odradio Grohl sam, te ga i to predstavlja u nešto drugačijem svjetlu od onog koje ga je do sada obasjavalo.

Teško je reći da li je pogodio u metu ili ne. Isto tako, teško je reći da li je dovoljno utjecajan da u neku ruku preokrene trend kratkih pjesama prema kompleksnijim formama i ozbiljnijom minutažom.

 Inače, samo djelo je interaktivne konstrukcije, što znaći da se na posebnim stranicama na webu može odvojeno pratiti svaki instrument ili pak kombinacija njih.

Dakle, streaming je bio dostupan tog dana, dok je limitirano 180. gr vinilno izdanje ugledalo svjetlo dana 28. Rujna!


Dave Grohl – “Play”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci