Joe Cocker – “Mad Dogs & Englishmen”

Kolovoz – 1970.

Kad je Joe Cockeru zazvonio telefon i s druge strane mu manager saopćio da ima sedam dana za pripremu turneje, koju je upravo ugovorio, teško da se može pretpostaviti kako se osjećao. Jest da je bio poznat, Woodstock ga je lansirao kao i sve sudionike, ali ipak, nije bio toliko jak da kaže NE, već se pokunjio i krenuo na posao.

Sedam dana je proteklo i na pozornici su se našli članovi grupe Delaney and Bonnie (Rita Coolidge, Carl Radle, Jim Price, Jim Horn, Jim Keltner i Jim Gordon), zajedno s Chris Staintonom, koji je bio vjerni pratitelj Cockera još od ranih početaka. Bizarno u ovoj priči je da je na pozornici kao prateći vokal bio i Denny Cordell, koji je u stvari bio producent. No, najveću pomoć Cockeru je pružio Leon Russell , multi instrumentalist rodom iz notorne Tulse.

Na turneju u biti nije krenula samo ekipa koja je nastupala i logistika, već cijele familije. Tako da nije bila rijetkost da se na pozornici, za vrijeme nastupa, muvaju klinci i ludiraju po pozornici. Bila je to neka vrst „komuna turneje“. Dakako, nije to bilo ništa novoga, The Allman Brothers Band je na turnejama vodio cijele familije, no najjači u tom segmentu su bili Grateful Dead, ali to je jedna sasvim druga, i poprilično bizarna priča.

Repertoar je skrpljen na brzinu, uvježban na prvim nastupima, da bi se sredinom turneje sve skupa razvilo u ozbiljan projekt, koji je potom zabilježen na nosaču zvuka, ali i na celuloidnoj traci, te da bi po završetku, sve skupa dobilo kultni status.

Kritika nije bila baš blagonaklona albumu koji je izašao po završetku turneje, prebacivali su mu, pitaj bloga što, da bi nakon nekog vremena ipak sve sjelo na svoje mjesto. Jest da produkcija nije bila baš vrhunska, ali koja to jest bila u to vrijeme kad se naveliko improviziralo sa svime i svačime. Jest da neke izvedbe nisu baš bile vrhunske, ali, atmosfera je bila ta koja je uhvaćena na vinilu, te je nakon nekog vremena postao ono što danas jest, referenca ranih koncertnih snimaka ili nostalgično napisano, koncerti kakvi su nekada bili!


Joe Cocker – “Mad Dogs & Englishmen” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci