Koncert za Bangladesh

Kolovoz – 1971.

Sve je započelo u stvari kao mali koncert u organizaciji Ravi Shankara, koji je naumio prikupiti par tisuća dolara i poslati ih kao pomoć ugroženom narodu u Bangladešu, odakle je i sam potekao.

Pripreme za taj koncert su već debelo uhvatile maha, kad se Ravi sastao s George Harrisonom i pohvalio mu se svojim novim projektom. Čitava priča je toliko zainteresirala Harrisona da je ponudio svoju pomoć. Ravi dakako objeručke prihvaća.

Ubrzo se pročuo glas da George Harrison organizira neki dobrotvorni koncert i da poziva cijelu kremu tadašnje rock scene. Glasine su se pokazale istinite, kad je Harrison objavio listu sudionika. Već pri samom pogledu na listu postalo je jasno, to će biti nešto daleko veće od prvobitne ideje.

No, jedno ime s te liste je unijelo pomutnju, ime Eric Claptona. U tom trenutku Clapton je jednostavno bio prošlost, pokopani bog gitare i manje više svi su se uprli da Harrisona odvrate od sulude ideje o pozivanju Claptona na pozornici.


George Harrison & Eric Clapton – “While My Guitar Gently Weeps”

Teško je iz današnje perspektive ovako nešto pisati, znajući današnji status Eric Claptona, no, to su činjenice. Dakle, da skratim, „Koncert za Bangladeš“ je bila slamka koju je Harrison pružio Claptonu, ovaj prihvatio i ostalo je povijest.

Sam čin ima daleko dublje i humanije značenje kad se zna, da je Claptonoteo“ ženu Harrisonu, i da mu je ovaj nakon toga bio vjenčani kum! (Clapton mu na to poklanja bijelog Stratocastera, kojeg je i svirao na ovom koncertu).
Priču o Claptonu i Harrisonu ću ostaviti za neku drugu priliku.

„Koncert za Bangladeš“ je održan u osmom mjesecu 1971 godine i predstavlja prvi događaj te vrste. U stvari bila su dva koncerta u istom danu i oba su privukla oko 40 000 posjetilaca u Madison Square Gardenu u New Yorku.
Po prvi puta u povijesti rocka, najpoznatije zvijezde su se odazvale organizatoru i napravile događaj o kome se pričalo godinama nakon.

Na koncertima je snimljen album i dokumentarni film.

Od prvobitnih nekoliko tisuća dolara, ukupna donacija koju je ovaj događaj uplatio zakladi je narasla na 12 milijuna dolara.


The Concert for Bangladesh, August 1, 1971

I na kraju ovog kratkog osvrta, samo da nabrojim najglavnije protagoniste ovog velikog i plemenitog projekta. Eric Clapton, Bob Dylan, Ringo Star, Badfinger, Leon Russell, Ravi Shankar, Don Preston, Billy Preston i dakako, George Harrison.
Lista ne završava s njime, jer lista koja je obuhvatila sve sudionike ovog projekta je stvarno preduga da bi je se ovdje objavilo. Samo ću napomenuti da su  The Doors i Grateful Death na njoj!?

George Harrison je nastavio raditi na pomoći ugroženim područjima Bangladeša, ali nakon ovog koncerta van očiju javnosti i medija. Tek su nakon njegove smrti isplivali detalji o njegovom radu na pomaganju manje sretnim ljudima, nego je bio on sam.

George Harrison je ovim koncertom i samom gestom, prikazao sebe u jednom humanom svjetlu i to bez ikakvih kalkulantskih i marketinških ambicija.

Uostalom, svi koji su poznavali ovog velikog čovjeka za života, kažu isto – George je bio DOBAR čovjek !


Koncert za Bangladesh / cijeli koncert

George Harrison – The Concert for Bangladesh from Retazovvorks on Vimeo.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci