The Band – “Last Waltz”

Travanj – 1978.

The Band izdaju posljednji, “farewell” album, “Last Waltz”.

Album u sebi ne nosi ni jednu novu autorsku kompoziciju, jer je u biti “soundtrack” istoimenog filma koji je snimljen na posljednjem koncertu kojeg je grupa održala. (izuzetak je “b” strana posljednjeg, trećeg vinila, na kojoj se našla “The Last Waltz Suite”, koju je komponirao Robertson.)

Te, 1976. godine, na američki praznik, Thanksgiving Day, u Winterland Ballroom dvorani (vlasništvo promotora Bill Grahama) se dogodila povijest i zatvorena jedna od najljepših rock priča u povijesti muzike.

U velikom stilu The Band se oprostio od svojih sljedbenika i jednostavno prestao postojati!
Bila je to zrela odluka vrhunskih profesionalaca koji su znali kad treba stati, kad se treba dostojanstveno povući i sačuvati svoje ime u svijetlim bojama.

Za razliku od cijele armije rockera koja svoje postojanje bazira na nekadašnjoj slavi i cijeđenja zadnjih kapljica komercijale, The Band su se povukli na vrhuncu karijere. I ne samo to, od tih dana pa do danas, nema ni jedne riječi o nekom ujedinjenu, spekulacija o nekoj turneji itd. Zov novca je kod ovih ljudi sekundaran.


The Band – “I Shall Be Released / “The Last Waltz”

A počelo je poprilično bizarno. Naime, kad se Bob Dylan okrenuo električnom izrazu i time srušio barijeru koja je folk muziku dijelila od klasičnog rocka, trebala mu je ekipa na pozornici koja će izdržati pritisak nezadovoljnih fanova, a njih je bilo, ne na stotine, već na milijune. Nerijetko su koncerti protjecali u permanentnom zviždanju i neodobravanju “električnog seta“.

No Bob i prateći band iza njega su sve izdržali i ispisali povijesti.

U tijeku pauza nastupa s Dylanom članovi pratećeg benda su počeli sami „sviruckati“ i za divno čudo, rodila se magija koja je rezultirala antologijskim albumom “Music from Big Pink” i proslavila grupu, koja se jednostavno nazvala The Band.
Ostalo je povijest tijekom koje im je Bob Dylan nesebično pomagao na svim mogućim poljima.

Kad je postalo jasno da je The Band na vrhuncu kreativne i komercijalne moći, pala je odluka o još jednom, pozdravnom koncertu. Malo tko je vjerovao u konačnost te odluke u to vrijeme, jer zlatnoj koki se ne razbijaju jaja, a ni konj koji pobjeđuje se ne mijenja.
Ali ipak se dogodilo i zato duboki naklon.


The Band – “The Weight” / “The Last Waltz”

Na koncertu te večeri se sakupila cijela krema ondašnjeg rocka. Nije bilo velikog imena koje nije bilo ili na listi uzvanika ili na listi izvođača. Na pozornici su uz domaćine, The Band, prodefilirali Bob Dylan, Paul Butterfield, Neil Young, Emmylou Harris, Ringo Starr, Ronnie Hawkins, Dr. John, Joni Mitchell, Van Morrison, Muddy Waters, Ronnie Wood, Neil Diamond, Bobby Charles, The Staple Singers i Eric Clapton.

Te je večeri snimljen i istoimeni film koji je poharao kino dvorane diljem svijeta. Martin Scorsese je u svojoj maniri okorjelog rockera angažirao do tada neviđenu tehniku za hvatanje svakog detalja na pozornici. Pri tom je isto tako rabio najsuvremeniji mobilni studio za snimanje zvuka.

Sve u svemu, sam film “Last Waltz” je vjerojatno bio prvo celuloidno djelo koje je u kinima diljem svijeta zahtijevalo vrhunsku audio reprodukciju. Bilo je to vrijeme rađanja specijaliziranih kina i dakako, uvođenje sofisticirane audio tehnike. Velika uloga ovog filma i jest bila u tome da je u neku ruku “prisilio” vlasnike dvorana da zamjene kreštave male zvučnike s dostojnim setovima audio opreme.

“Last Waltz” ostaje upamćen kao jedan veliki dokument svog vremena, kad je na trenutak povijest zamrznuta u svojem najplodnijem obliku i isporučena za konzumaciju, koja će sigurno sezati u daleku budućnost.


The Band – “Last Waltz” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci