Television – „Marquee Moon“

Veljača – 1977.

Američka grupa Television izdaje album prvijenac „Marquee Moon“. Izlazak je nekoliko puta bio odgađan zbog nezadovoljstva napravljenim u studiju, a čak je promijenjena i diskografska kuća.

Točnije, Tom Verlaine nije bio zadovoljan kako ih je Brian Eno producirao, te je forsirao napuštanje diskografske kuće Island Records zbog njenog pristupa produkciji. Očito je bilo da u glavi ima točnu sliku onoga što je ploča trebala sadržavati, a mag u studiju, Eno to nije uspio uhvatiti.

Grupa potpisuje za Elektru Records i dobiva toliko željeni zvuk. „Marquee Moon“ je post-punk album, ali na američki način. Ovo u stvar znači, veliki uticaj rocka, bluesa i dakako, novi pristup kompoziciji. Za razliku od britanskih punkera, američki su imali daleko fleksibilniji pristup kompoziciji, imali su artističke tendencije i većina je znala svirati”.
Čisti punk se u stvari nikada nije udomaćio na američkom kontinentu, koliko njegovi derivati, iznikli po različitim lokacijama kontinenta.


Television – „Marquee Moon“

Grupa Television je svoj uspon mogla zahvaliti redovnim nastupima u klubu CBGB, kultnoj sceni koja je jamčila, ako ne popularnost, onda bar priznavanje. Television su dobili oboje, iako ne u količinama kojem su zaslužili.

„Marquee Moon“ se danas prepoznaje kao jedan od najvećih albuma svoje epohe i dakako, jedan od najuticanijih. Po mnogim anketama album zauzima visoka mjesta, a o uticaju kojeg je napravio nabolje govori podatak da je bio direktna inspiracija grupama R.E.M. i Joy Division.

Grupa je inače snimila još dva albuma u rasponu od trideset godina, i sve do smrti Tom Verlainea je povremeno bila aktivna, s donekle izmijenjenim sastavom. Još 2011. godine je najavljeno kako se radi na novom albumu, no, on nikada nije izdan.


Television – „Marquee Moon“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci