Uriah Heep – “…Very ‘Eavy …Very ‘Umble”

Lipanj – 1970.

Oformiti bend početkom sedamdesetih i krenuti u uzburkane muzičke vode je bilo sve samo ne „pis of kejk“. Bezbrojni su pokopani na samom startu, cijela armija nije stigla dalje od prvog albuma, te s tog stanovišta, snimiti smisleni „prokleti“ drugi album je već bio podvig vrijedan divljenja. (sjetimo se samo Led Zeppelina!)

Jedna od grupa koja po toj logici nije „smjela“ doći do drugog albuma je bila i Uriah Heep, jer kritike prvog albuma „…Very ‘Eavy …Very ‘Umble” kojeg je izdala 1970. godine u Lipnju su bile sve smo ne obećavajuće.

Moram citirati Rolling Stone magazin u kojem je osvanula recenzija uz rečenicu: “If this group makes it I’ll have to commit suicide. From the first note you know you don’t want to hear any more.”(izvor: Wikipedia). Ne znam da li je kritičarka izvršila samoubojstvo i da li je danas uopće živa, ali Uriah Heep dan danas djeluje i nastupa.

No, moramo sve to skupa staviti u kontekst vremena, kad su kriteriji bili daleko oštriji, ljestvica kvalitete bila užasno visoka, toliko visoka da su je rijetki zaista mogli preskočiti.


Uriah Heep – “Gypsy”

Mimo svega iznesenog, ostaje činjenica da je izašao “…Very ‘Eavy …Very ‘Umble”, koji u sebi nosi buduće koncertne standarde grupe. Poglavito se to odnosi na kompoziciju “Gypsy”, koja izlazi na singlici.

Album se pak penje na top liste u nekim zemljama, a iznimno je interesantno da se popeo na #139. mjesto Billboarda! Ovo je već bilo vrijedno pažnje.

Još jedan kuriozitet je vezan za ovaj album. Kao band Spice, ekipa je snimila dvije kompozicije s klaviristom Colin Woodom. Kad ga je zamijenio Ken Hensley početkom godine, grupa nije ponovo snimila te kompozicije, tako da su osvanule na albumu u izvedbi prijašnje inkarnacije.

Uriah Heep se ovim albumom pokušao pozicionirati u prog okruženje koje je naginjalo teškom izričaju. Drugim su albumom „Salisbury“ još više prigrlili taj smjer, da bi kasnijim ostvarenjima ipak krenuli ondje gdje su danas, mainstream teški rock.

U tom su okruženju izdali svoje najbolje albume, da bi od osamdesetih pa do danas reciklirali već odsvirano. No, i pored toga, Uriah Heep su danas ime i česti su gosti pozornica. Dakako, o članovima danas nema smisla govoriti, jer osim Mick Boxa u grupi nema nikoga iz ranijih faza života grupe.


Uriah Heep – “…Very ‘Eavy …Very ‘Umble” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci